Статистика о Коптима

Коптска Православна Црква има око 14 милиона верника, од којих 12 милиона живи у Египту. Њен предстојатељ је 64-годишњи Папа и Патријарх Тавадрос II почев од 2012. године. Седиште ове Патријаршије је у Каиру. У Аустрији, где је Коптска Православна Црква призната од стране државе од априла 2003. године, тренутно има нешто више од 10 хиљада коптских православних хришћана - већина њих у Бечу - које пастирски опслужује 15 свештеника у 11 цркава. Имају и један манастир у Доњој Аустрији, у месту Obersiebenbrunn. Од 2000. године на челу Коптске Цркве у Аустрији је епископ Гаврил Абуна Лукас, који је представник Копта у Извршном одбору Екуменског савета Цркава у Аустрији.

Односи између Католичке Цркве у Аустрији и Коптске Цркве су веома добри.  Патријарх Тавадрос је званично посетио Беч у мају 2016. године када је осветио олтар у католичкој цркви Марије Победнице (Maria vom Siege) уступљене за потребе Копта. Ова црква је пета коптска црква у главном граду Аустрије. Том приликом је коптски Патријарх уручио Надбискупу бечком Криштофу Шенборну орден заслуга Светог Марка, што је највише одликовање Коптске Православне Цркве.

У октобру 2016. године кардинал Шенборн је на позив папе Тавадроса провео неколико дана у Египту. Том приликом се неколико пута састао са Папом Патријархом и посетио више коптских цркава и манастира и црквене социјалне пројекте. Иако није било предвиђено на званичном програму боравка у Египту, Надбискуп бечки и његова делегација могли су да  служе католичку мису у приватној капели коптског  Папе, први пут у историји ове Цркве.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)