Стојан Андов: Архиепископ Јован jе политички затвореник

Први председник вишестраначке Скупштине Р. Македоније, г. Стојан Андов је још један истакнути македонски политичар који је домаћој јавности предочио да је Архиепископ охридски Јован политички затвореник!

У својој колумни коју објављује недељник „Фокус“ (бр. 935, 6.09.2013), г.  Андов истиче да од стране међународне заједнице увелико долазе најозбиљнија упозорења у вези политичких затвореника у Р. Македонији, међу којима г. Андов наводи име Архиепископа охридског Јована.

Не догађа се први пут да неко од најистакнутијих македонских политичара, какав је и г. Андов, који је у три наврата био pредседник Скупштине Р. Македоније, објављује да је Архиепископ охридски  Јован политички затвореник.

И бивши председник Владе Р. Македоније г. Љубчо Георгиевски је у неколико својих интервјуа назначио изјавио како је необорива чињеница да је Архиепископ охридски  Јован политички затвореник („Фокус“, бр. 891/892, 27.07.2012) и да црквена питања у  Македонији не смеју бити решавана прогоном и затварањем Епископа, монаштва и верника Православне Охридске Архиепископје (А1on, 30.05.2012).

У последњих 11 година, одавно већ пословично македонско судство по седми пут затвара Архиепископа охридског Јована, који се и данас, видно нарушеног здравља, налази у затвору Идризово!

Годинама уназад, у Р. Македонији најозбиљније се нарушава поштовање верских слобода, док власт непрестано фаворизује и штити монопол једне Цркве на рачун других, чиме се удаљава од стандарда напредних демократија.

Престанак државног прогона на верској основи и потпуно поштовање верских слобода свих грађана подједнако јесу неопходни услови за прикључење Македоније друштву народа са високим цивилизацијским стандардима!

Извор: Православна Охридска Архиепископија