Стопама славних предака

Стопама славних предака
Стопама славних предака
Стопама славних предака
Стопама славних предака

У периоду од 19. до 23. августа одржан је летњи камп у Бранковини под називом "Стопама славних предака". Аутор овог пројекта је Милица Остојић, директорка Основне школе у Бранковини, а реализатори учитељи и наставници школе. Учесници кампа били су ученици млађих разреда Oсновних школа из Ваљева. Камп је имао за циљ да се ученици градских школа упознају са животом и радом деце у сеоским срединама, са завичајном историјом, културом, традицијом и верским обичајима.

Првог дана кампа добродошлицу свим учесницима упутио је старешина Црквене Општине Бранковина протојереј-ставрофор Душан Патијаревић, показавши храм светог Архангела Гаврила и црквену ризницу. Том приликом деца су се упознала са богатом историјом бранковачког краја, са славним Ненадовићима и песникињом Десанком Максимовић. У наредним данима ученици су пролазили кроз врло креативне радионице. Поред тога посетили су и Бранковачки Вис, место на коме су се 27. фебруара 1804. године окупиле прве устаничке јединице ваљевске нахије.

Последњег дана одржана је верска радионица. Задатак ове радионице је смисао прослављања Крсне славе као и њена припрема и само прослављање. Деца су заједно са својим учитељима припремили славски колач, жито и славски ручак. Док су спремали храну, вероучитељ Милош Станојевић упознао их је са историјским развојем прослављања славе код Срба. По обављеним припремама позвани су свештеници да обаве чин освећења славског жита и колача. У име Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина овом свечаном чину присуствовао је о. Милован Теовановић, архијерејски намесник II ваљевски са надлежним свештенством. Том приликом о. Милован се обратио присутним честитавши славу и празник светог мученика и архиђакона Лаврентија који се тог дана прослављао. О. Милован је похвалио одличну сарадњу црквене јединице у Бранковини и подручне школе и изразио је жеље да та сарадња буде још приснија и плодоноснија.

После обављеног ручка директорка школе, Милица Остојић уручила је свим учесницима кампа захвалнице, пожелевши им срећан почетак наступајуће школске године.

Извор: Епархија ваљевска