Стотине поклоника путују широм Румуније на прослави св. Јована Златоуста у Букурешту

Шесту годину заредом, на стотоину поклоника путују кроз Румунију из северних делова Марамуреса и Сату Мареа како би присуствовали прославама светог Јована Златоуста (по н. ст.) у капели Националне Саборне цркве у Букурешту.

Деца и одрасли обучени у шарене народне ношње присуствовали су целоноћном Бденију и Божанској Литургији у част Светог Јована Златоуста поред нове православне Саборне цркве у Букурешту у којој се чува честица моштију овог светитеља.

У среду, 13. новембра 2019, Патријархов викарни епископ плоештански Варлаам началствовао је Божанском Литургијом при спољном олтару капеле.

У својој проповеди је говорио о животу светог Јована Златоуста, истичући његово пастирско и мисионарско дело које је светитељу давало два презимена: Златоуст и Заступник сиромашних. „За свог живота он је назван Златоустим због свог талента, али и због лепоте и дубине његових речи које су верници слушали и сматрали у потпуности златним“, рекао је патријархов викарни епископ. Владика Варлаам напоменуо је да иако су проповеди Свеца трајале не мање од два сата, ниједан хришћанин није напустио заједницу због досаде. „Верници би отишли кући да нахране своју децу и потом врате у цркву да слушају светог Јована Златоуста два или три сата. Његови говори били су тако лепи, назидавајући и дубоки.“

Патријархални помоћни епископ је нагласио важност дела светог Јована Златоуста која су преведена на румунски језик, називајући их „истинском духовном ризницом“. Проповедање светог Јована Златоуста увек је имало моралну димензију. „Одувек је желео да његова заједница буде састављена од људи који не само да познају хришћанско учење, већ да га и практично исповедају.“ Љубав Божја мора се очитовати у љубави према сиромашнима, болеснима и странцима, објаснио је Владика.

Свети Јован Златоуст је назван заступником сиромашних због његове пажње према обесправљеним. На крају Божанске Литургије поклоници који су стигли из северне Румуније отпевали су заједно тропар Светом Јовану Златоусту.

Извор: Orthodoxtimes.com(са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)