Страдањима Твојим клањамо се Христе!

Страдањима Твојим клањамо се Христе!
Страдањима Твојим клањамо се Христе!
Страдањима Твојим клањамо се Христе!
Страдањима Твојим клањамо се Христе!

На Велики петак Патријарх посетио храм Светог Саве

Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског и настојатељ Светосавског храма, служио је, 14. априла 2017. године, на Велики петак, вечерњу службу и изнео плаштаницу на Христов гроб препуној цркви Светог Саве на Врачару.

После службе, окупљеном благочестивом народу Владика се обратио надахнутом беседом о седам разбојника који су учествовали у страшним догађајима страдања Христовог: -Угледајмо се на седмог разбојника распетог на крсту, који се једини покајао и преобразио и пожелео Царство Небеско, верујући Христу и састрадавајући заједно са Њим. 

Народ је прилазио у миру и целивао Јеванђеље, плаштаницу и крст, док су богослови у стихарима стражили поред Христовог гроба. Потом је Настојатељ заједно са  братством дочекао Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја у Спомен-храму Светог Саве.

Патријарх је целивао плаштаницу, обишао храм, разговарао са народом и децом и поделио архијерејски благослов свима сабранима.

У 20 часова народ се поново сабрао у Светосавској цркви са свештенством, дошавши да молитвено присуствује статијама, односно опелу Христовом и јутарњем богослужењу којим је началствовао Преосвећени Владика г. Арсеније. 

Кад су појци запевали велико славословије и Свјати Боже, свештеници су узели на рамена плаштаницу и Јеванђеље, а Владика крст и понели у трикратни опход око цркве предвођени рипидоносцима, док је сав народ пошао за њима са упаљеним свећама. После опхода сви су прошли испод плаштанице, а Владика је прочитао са Христовог гроба Јеванђеље и благословио присутне.

Извор: Храм Светог Саве