Стручњаци за обнову из Петрограда понудили Кини да обнови своје православне цркве

Стручњаци за обнову из Петрограда спремни су и жељни да помогну обнову православних храмова Шангаја које су изградили руски емигранти у раном 20 веку. Како извештава руска новинска агенција ТАСС, Ксенија Черепанова, шеф прес службе Одбора за државну контролу, коришћење и очување културних и историјских споменика, објавила је ову информацију.

О потреби за радом на обнови цркава недавно су разговарали председник Одбора Сергеј Марков и руски генерални конзул у Шангају Александар Евсиков. Они су такође разговарали о могућности повратка цркава њиховој првобитној намени – богослужењима. Овде спадају црква Светог Николаја Чудотворца и Саборна црква Иконе Пресвете Богородице „Прибежиште грешних“.

Ксенија Черепанова је објаснила да су петроградски стручњаци забринути у вези стања цркава, јер су се неколико деценија користиле за друге намене које су другачије од првобитних, и да су спремни да понуде помоћ да се оне врате у првобитно стање. „У Кини нити има искуства, нити жеље да се истински обнове европска здања, без обзира на то што су то православне цркве. Ми смо спремни да направимо пројекат за научну обнову, међу којима и методе и технологију, и спремни смо да помогнемо са квалификованим стручњацима,“ рекла је Черепанова.

Према анализи ових стручњака, црквена здања су у задовољавајућем стању, али им је потребна поправка и обнова њихових првобитних изгледа. Черепанова је рекла да тамо нема, наравно, крстова. Фасада није у лошем стању с обзиром на то да клима у Шангају није оштра.

Цркве Шангаја

После Октобарске револуције 1917. године, пуно Руса је емигрирало је у Шангај. Године 1935. они су саградили цркву Светог Николе Чудотворца као војно-парохијску цркву, која је добила статус споменика цару Николају II.  Друга, Саборна црква посвећена је Икони Пресвете Богодорице „Прибежиште грешних“  и била је Саборни храм Шангајске епархије Кинеске Православне Цркве. Изградња је завршена током службе Епископа Светој Јована (Максимовича) Шангајског.

Године 1955. црква Светог Николаја у Шангају је затворена. И унутра се прво налазила перионица веша, затим магацин, а у позним 1990-тим нартекс храма је претворен у ресторан и ноћни клуб. Године 1965. кинеска влада затворила је све православне цркве у Шангају, а зграде које су повезане са црквом биле су национализоване.

Према извештају Одбора, године 2002. Руски клуб у Шангају са подршком Генералног конзулата РФ организовао је прикупљање потписа за петицију да се преместе објекти за забаву из цркве Св. Николаја и Саборне цркве „Прибежиште грешних“. На захтев Руског клуба, а уз подршку руске владе и Руске Православне Цркве, захтев је делимично прихваћен, али цркве су и даље остале затворене.

Извор: Orthochristian.com (Превод -  Информативна служба СПЦ)