Стручњак за биоетичка питања: Клонирање представља отворена врата за производњу људи

Матијас Бек, стручњак за медицинска питања и професор моралног богословља: Не постоји „тарапеутско  клонирање“ – Покушаји са ембрионалним матичним ћелијама воде у рак а не у лечење

Беч, 12. мај 2013. – Клонирање мушких ембриона је тешки прекршај  о човеково достојанство и морамо га одбити из многобројних медицинских и етичких разлога. Ово је нагласио стручњак за биоетичка питања професор Матијас  Бек. Тиме је он реаговао на вест о успелом клонирању једног човековог ембриона од стране тима научника у савезној држави Орегон. Овиме су отворена нова врата „производњи људских живота за истраживање и за вероватно нефункционирајућу терапију“, упозорио је Бек који ради у Биоетичкој комисији при Савезној влади.

Он се оштро успротивио улепшаном изразу тарапеутско клонирање. Оно је из медицинско- научних разлога неодрживо и противречно по себи; уствари, производња таквих клонова противречи његовом достојанству. Обавештење Универзитетске комисије  Health and Science у Сједињеним Државама да су матичне ћелије задобили из вештачки произведеног људског ембриона тиме што су сржи ћелије пресађене из кожних ћелија одраслих у женске јајне ћелије, увек се пропраћа са додатком да овде није реч о клонирању људи, него да су у питању тарапеутски циљеви, дакле,  нада у лечење рака, Паркинсона и Алцхајмера овим ембрионалним матичним ћелијама. За професора моралног богословља Бека ово је варљиво образложење: „Не постоји тарапеутско клонирање. Постоји само клонирање људи при чему се ембрион усмрћује после пет дана како би му се узеле ћелије“.

Извор: Катпрес