Стварано и писано У ВРЕМЕНУ за ВЕЧНОСТ

О Споменици Владичанства сремског на Међународном сајму књига у Београду, 30. октобар 2014. године говоре Eпископи сремски г. Василије и бачки г. Иринеј, председник Матице српске проф. др Драган Станић и академик Динко Давидов.

Уз помоћ Покрајинске владе Војводине, ове недеље Српска Православна Епархија сремска објавила је дуго очекивану „Споменицу Владичанства сремског“. У раскошно илустрованом панорамском прегледу, на 1200 страница формата 23х30см, поред дугог историјског хода једног од најзначајнијих канонских подручја Српске Цркве, од његовог првог научно-историјски потврђеног архијереја, Светог Иринеја Сирмијског мученички пострадалог 304. године, до данас, приказани су и резултати импресивне материјалне и духовне обнове, коју је у последњим деценијама извео Епископ сремски г. Василије, заједно са његовим монаштвом, свештенством и верницима.

У монументалном издању, украшеном са преко 2000 фотографија, пружени су основни подаци о свим сакралним објектима православне Цркве у Срему: 20 манастира, 120 црквених општина и 183 парохије, парохијским храмовима и капелама, укључујући и биографије парохијског свештенства. Ту су и одреднице о Карловачкој богословији (основана 1794.), епархијским установама, телима и органима.

На међународном сајму графичке и папирне индустрије ГРАФИМА одржаном у Београду, Споменица Владчанства сремског награђена је Златним печатом.

Представљање овог капиталног дела биће одржано на Међународном сајму књига у Београду, у четвртак, 30. октобра 2014. године у 12 сати, у великој конференцијској сали хале 4 Београдског сајма. Том приликом, присутнима ће се обратити Eпископи сремски г. Василије и бачки г. Иринеј, председник Матице српске проф. др Драган Станић и академик Динко Давидов.

Извор: Епархија сремска