Суд враћа држављанство украјинском епископу

Његово преосвештенство епископ макаровски Гедеон упознао је групу америчких конгресмена с чињеницама дискриминације са којом се канонска Украјинска Црква суочава у украјинској држави под бившим председником Петром Порошенком. Такође је говорио о томе како представници расколничке „Православне Цркве Украјине“ грубо крше међународно право и украјински Устав и о  насилним активностима различитих радикалних организација у Украјини.

Враћајући се дома у Украјину 13. фебруара 2019, Његово Преосвештенство, који служи и као игуман древног манастира Десетине у Кијеву, приведен је на аеродрому где му је одузет пасош и држављанство. Депортован је назад у Америку, чије  држављанство такође држи.

После седам месеци био је присилно одвојен од своје пастве, владика Гедеон је јуче доживео изненађење, пошто је Окружни административни суд у Кијеву утврдио да је одлука Државне службе за миграције да опозове његово држављанство била незаконита. Поступак је био вођен све од 23. априла. Одлуку суда објавио је јуче thebabel.net.

Суд је наложио службеницима Службе за миграцију да изврше потребне законске измене и да поврате владици Гедеону новац од судских такси.

У марту се епископ Гедеон обратио писмима председнику Трампу и државном секретару Мајк Помпеу, позивајући их да заштите не само његова демократска права, већ и права целокупног украјинског народа. У писмима је напоменуо да је наводна одлука од 24. јануара да се обеснажи његов пасош чист фалсификат након што је у марту разговарао у америчком Конгресу, јер је свој пасош без проблема користио и после 24. јануара 2019. године.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)