Судан: разорене три цркве

  Хришћани у овој претежно муслиманској земљи, Судану, и даље су изложени прогонима, где се и влада упушта у систематско рушење цркава.

Амерички центар за право и правду изјавио је у уторак да су на лицу места у Судану потврдили да владини службеници и даље разарају хришћанске цркве, чиме маргинализују мањинску хришћанску популацију.

Барем три цркве је срушено у октобру, међу којима и зграда суданске Цркве Христове, лутеранска црква у Харарију и још једна лутерантска црква у Гадерефу на истоку Судана.

Упркос налазима овога извештаја и препорукама многобројних међународних тела да суданске власти прекину са нападањем и рушењем хришћанских цркава, наши извори са лица места у Судану извештавају да су „верске слободе широм Судана још више угрожаване“, каже се у извештају Америчког центра за право и правду.

Влада суданског председника Омара ал-Башира позната је по томе што прогони хришћане и строго тумачи шеријатско право. Поред цркава, и хришћански свештеници су на мети, па су два презвитеријанска пастора на почетку ове године осуђени на смрт. Тут Кони, пастор јужносуданске Презвезеријанске цркве изјавио је још у мају да садашња суданска власт има на нишану прогон „скоро свих пастора“. „Нас каменују и туку, за њих је обична ствар срушити цркву. Нисмо изненађени. Тако они поступају са Црквом“, рекао је тада Кони.

„Има и таквих случајева да је хришћанка Маријам Ибрахим, која је првобитно осуђена на смрт јер се удала за хришћанина, под притиском међународне јавности пуштена на слободу, након чега се преселила у САД.

Извор: Кристијан Пост (превод Информативне службе)