Судија Тања Милева осудила aрхиепископа Јована на две године и шест месеци затворске казне

На упорне захтеве расколничке организације МПЦ, судија Основног суда у Велесу Тања Милева изрекла је 11. маја 2012. пресуду која гласи: две и по године затвора Његовом Блаженству Архиепископу охридском и Митрополиту скопском г.г. Јовану!

Судија Тања Милева је рођена 2. фебруара 1980. године, а за судију је изабрана 1. септембра 2009. године. Само месец и по после избора, – значи, већ 15. октобра 2009. године, након што је одстрањен судија Валентин Зафиров, који је два пута ослобађао архиепископа Јована, – за судију у процесу против њега била је намештена Тања Милева, која је и тада, у веома кратком року и у његовом одсуству, осудила архиепископа Јована на две и по године затвора. Исту пресуду потврдила је и сада.

Стиче се утисак да су овакви судски процеси савршена илустрација за много пута понављану констатацију међународне заједнице да су македонски судови корумпирани и да одлуке доносе под јаким утицајем политичке власти. Последица оваквих политичких пресуда јесте да сви грађани Републике Македоније постају таоци и плаћају цену потпуног удаљавања од цивилизацијских демократских токова.

Ипак, ово суђење се уопште не би ни спровело да није било упорног захтева расколничке организације МПЦ да се води судски процес у коме архиепископ Јован по сваку цену мора бити осуђен. Управо из тог разлога, преко овог судског процеса обелодањене су све лажи расколничке организације МПЦ. Наиме, пошто је за њих било неопходно да преговарају са Српском Православном Црквом, расколници су декларативно давали изјаве да желе преговоре о свом повратку у Православље, али у суштини никада нису послушали српског Патријарха у вези са основним предусловом за преговоре, а предуслов је био само тај да престану сви политички мотивисани и монтирани судски прогони против архиепископа Јована и православне Охридске Архиепископије. Срдачно су примани у Београду, истовремено злоупотребљавајући сву добру вољу својих домаћина малограђанским клеветањем архиепископа Јована, у које очигледно само они верују, притом без елементарне црквене свести да је архиепископ Јован истинска адреса за решење њиховог проблема.

Сада, пресудом против архиепископа Јована, саборно Православље препознаје државно спонзорисану расколничку организацију МПЦ само као потврђеног и жестоког гонитеља канонске Цркве у Републици Македонији. Данас већ свако може да види разлику између, са једне стране, расколничке организације МПЦ као суровог гонитеља Христа и Цркве и, са друге стране, прогоњених због православне вере – архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије, чији је он Предстојатељ.

Од данас, свако од клирика расколничке организације МПЦ може размишљати о повратку у канонско Православље само као о чину личног преумљења.

Извор: Православна Охридска Архиепископија