Судија Тања Милева, у политички диктираном судском процесу, за сутра је најавила пресуду за архиепископа Јована

На судском рочишту које је на захтев расколничке МПЦ одржано у Основном суду у Велесу, а које је судија Тања Милева презаказала са 16. за 10. мај, одузевши тако архиепископу Јовану основно право да припреми своју одбрану, потврдило се да је реч о процесу монтираном од стране политичких власти, у садејству са расколничком МПЦ, против Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. г. Јована.

Наиме, судија Тања Милева, која је рочиште заказала за 10. мај у 15 часова, експресно је одбила предлог одбране да буду саслушани расколнички архиепископ Стефан и расколнички митрополит Петар, са образложењем да према мишљењу суда „већ има довољно доказа помоћу којих суд може да утврди фактичко стање“. Суд је одбио и предлог одбране да се спроведе ново вештачење, у присуству архиепископа Јована, јер је суд утврдио да „нема околности за спровођење новог вештачења“.

Адвокат одбране, Васил Георгијев, указао је судији Тањи Милевој да оваквим односом суд грубо крши Конвенцију о заштити људских права и слобода по члановима 3-б, 3-в и 3-г, који одређују да је сваком оптуженом појединцу неопходно обезбедити време и услове за припремање одбране, као и могућност да сâм позива и саслушава сведоке. Адвокат Васил Георгијев је констатовао да је суд одбио да као сведоке  позове расколничког архиепископа Стефана и расколничког епископа Петра иако би њихов долазак да сведоче био од изузетне важности, имајући у виду то да су управо они знали начин на који је радио архиепископ Јован.

Управо због промене термина суђења од 16. за 10. мај, чиме је архиепископу Јовану било одузето време за припрему одбране, као и због одбијања суда да позове сведоке и због недозвољавања вештачења у присуству архиепископа Јована, – а то су одлуке које, према адвокату, представљају грубе прекршаје од стране судије Тање Милеве, –  адвокат је, позивајући се на законско право, затражио изузимање судије Тање Милеве из судског процеса. Овај захтев адвоката Васила Георгијева судија Тања Милева је експресно одбила и објавила да ће пресуду против архиепископа Јована саопштити 11. маја у 10 часова.

Треба истаћи да, иако је суђење архиепископу Јовану било јавно, судија Тања Милева ниједном од епископâ, свештеникâ, монахâ и верникâ Православне Охридске Архиепископије, после пет минутне паузе, није дозволила улазак у судницу. Ово је учинила без икаквог образложења, уз скандалозну примену силе од стране судске полиције. Суђење је трајало непуних пола сата и практично је спроведено у тајности. Чак су и новинари били одсутни, као по политичком диктату, уколико имамо у виду да Фридом хаус многе од њих назива политичким намештеницима.

Свеукупни судски процес наликује на судске процесе из времена тоталитарних режима и потврђује констатацију међународне заједнице о македонским судовима да је реч о корумпираним институцијама, где се одлуке доносе по политичком диктату. Вероватно најбоља илустрација ових констатација међународне заједнице јесте судија Тања Милева са својим деловањем да што брже осуди Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована и изрекне пресуду.

Извор: Православна Охридска Архиепископија