Сукоб Срба и Албанаца у Брђанима

До сукоба је дошло због непоштовања договора да се истовремено реновирају и српске и албанске куће. Припадници Еулекса шок бомбама протерали окупљене Србе. Након што су почели са реновирањем запаљених албанских кућа у насељу Брђани у северном делу Косовске Митровице, дошло је до сукоба Срба и Албанаца. Неколико стотина Срба окупило се у знак протеста јер се куће реновирају без њихове  сагласности, а куће етничких Албанаца у већем броју, чиме је, како окупљени наводе, прекршен раније постигнут договор да се обнавља по пет српских и пет албанских кућа.

Албанци и Срби гађали су се камењем, а припадници Еулекса који са Косовском полицијом обезбеђују то место испалили су више патрона сузаваца и шок бомби у правцу окупљених Срба. Сукоб је након тога престао, а Срби су и даље окупљени у близини кућа које се реновирају.

Тренутно је у овом делу Косовске Митровице мирно, али напето, а Албанци су наставили радове на спорној локацији.

Градња кућа Албанаца прекинута је на неколико недеља пошто је камион извођача радова у Брђанима, изгубио контролу у селу Суви До и улетео у једну кућу и том приликом страдало је троје деце.

Извор: РТС