Сусрет језика и култура - Конференција удружења школа језика етничких заједница на Сиднејском универзитету

Група учитеља и волонтера из школа српског језика при нашим Црквеним општинама учествовала је у раду конференције коју сваке године организује Државна федерација школа језика етничких заједница - NSW Federation of Community Languages - www.nswfcls.org.au.

Конференција одржана прошле суботе(8 октобра 2011) на Сиднејском универзитету окупила је представнике преко сто школа језика као и представнике владиних образовних центара и институција и стручњаке из области образовања , лингвисте који се баве проучавањем везе између језика, културе и обликовања идентитета и стручњаке за нове технологије комуникације корисне и у области учења и образовања.

Федерација, основана 1978 године као удружење школа етничких заједница прерасло је у снажну организацију која обједињује и пружа помоћ и подршку у успостављању и вођењу ових школа,окупља стручњаке који пружају савете у погледу планирања школског програма, обуке наставног особља, избора и прављења занимљивих материјала за наставу учења језика .

Поред тога Федерација прати владину политику према учењу језика заједница у редовним школама као и програме којима
се подржава рад школа језика етничких заједница и заступа интересе ових школа у
добијању финансијске и друге подршке у оквиру шире заједнице у Аустралији.

Отварању конференције присуствовали су представник премијера Новог Јужног Велса, као и вођа државне опозиције, а уводну реч дао је Albert Vella, председник Федрације који је нагласио значај одржавања језика и рада школа у мултикултурној аустралијској заједници и у контексту глобализације у свету.

Поздрављајући присутне у име Сиднејског Универзитета, професор Robert Tierney, Декан Факултета за образовање и социјални рад и стручњак на пољу лингвистике и филозофије језика нагласио је значај језика као средства за изражавање и очување културног идентитета.

Током семинара у више радних група обрађен је читав низ тема из области образовања и учења језика - од административног успостављања и вођења школа језика етничких заједница, програма појединих владиних установа и других организација за финансирање и друге услуге овим школама, до прављења и усклађивања наставних планова и програма, коришћења нових технологија у учионици и промовисања рада школа у заједници.


Представнице српских школа које су присуствовале Конференцији и семинару Федерације део су Радне групе наставника свих српских школа Новог Јужног Велса, основане пре две године под окриљем Митрополије аустралијско-новозеладнске и уз благослов Његовог Преосвештенства Господина Иринеја, са циљем унапређења наставе српског језика као услова за очување српског идентитета, вере и традиције.

Радна група састављена од учитеља школа при црквено-школским општинама, уз учешће наставника из суботње школе српског језика из Ливерпула и из Ст Спиридон Колеџа редовно се састаје ради договора о јединственом плану и програму за учење српског језика и прикупљању и размени корисних материјала . Радна група такође сарађује у припремама заједничке Видовданске школске академије која је и ове године у јуну окупила ђаке из 13 српских школа из Новог Јужног Велса и Канбере.

Радна група учитеља састаје се ускоро у Кабрамати –ЦО Св. Великомученик Георгије – где ће бити настављен рад на заједничким материјалима и представљен извештај са Конференције и Семинара Федерације школа језика етничких заједница.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска