Сусрет Митрополита Николаја и руског амбасадора Александра Боцан-Харченка

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 25. новембра, у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву, примио Његову екселенцију амбасадора Руске Федерације у БиХ господина Александра Боцан-Харченка.

Митрополит Николај упознао је амбасадора Харченка са историјатом Митрополије дабробосанске, посебно блиском прошлошћу, указавши на чињеницу да је у току посљедњег рата и непосредно након њега просторе Митрополије напустио велики број православних вјерника.

Владика Николај је уваженог саговорника информисао о проблемима са којима се сусреће Српска православна црква /СПЦ/ у враћању своје имовине у БиХ, прије свега зграде Богословије у Сарајеву.

Високопреосвећени је посебно захвалио господину Харченку на помоћи коју пружа Русија и Руска православна црква у школовању студената СПЦ из Митрополије дабробосанске у Русији, што је већ дугогодишња традиција.

Господин Харченко је у разговору са митрополитом Николајем истакао да су прилике у БиХ доста тешке, али да је Русија укључена у рјешавање проблема и да жели да се прилике среде како би Русија и БиХ могле да унаприједе своје билатералне односе.

Амбасадор Русије у БиХ је са посебном пажњом подсјетио на веома присне и пријатељске везе руског и српског народа и двије помјесне цркве.

У пратњи господина Харченка био је савјетник у Амбасади Руске Федерације у БиХ господин Александар Шинкарев.

Извор: Митрополија дабробосанска