Сусрет Митрополита Николаја са гђом. Мавроскелиду, амбасадорком Грчке у БиХ

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај примио је у четвртак, 14. августа, у својој резиденцији, у згради Митрополије дабробосанске, у Сарајеву, у опроштајну посету амбасадорицу Грчке у БиХ госпођу Константину Мавроскелиду.

Митрополит Николај је у разговору са амбасадорицом Мавроскелиду рекао да очекује много од најављеног састанка у септембру о враћању имовине Српској православној цркви у БиХ, посебно зграде Богословије. Госпођа Мавроскелиду изразила је наду да ће састанак резултирати испуњавањем оправданих захтјева СПЦ. Митрополит Николај и амбасадорица Мавроскелиду констатовли су да је ситуација у БиХ и региону нестабилна и бременита бројним проблемима, оцијенивши да је за њихово превазилажење потребно стрпљење, међусобно уважавање, толеранција и сарадња.

Госпођа Мавроскелиду захвалила је митрополиту Николају на сарадњи за вријеме њеног боравка у БиХ, истакавши да он има велики углед међу представницима међународне заједнице и дипломатског кора у БиХ као један од примјера како треба да дјелује један вјерски вођа, посебно на овим просторима гдје живе припадници више различитих цркава и вјерских заједница. Митрополит Николај захвалио је амбасадорици Мавроскелиду на сарадњи и замолио је да грчком народу и његовим лидерима пренесе изразе захвалности на пруженој помоћи српском народу и СПЦ у БиХ, посебно у санацији Саборне цркве Рођења пресвете Богородице у Сарајеву.

Констатовано је да је за санацију овог храма потребно још доста средстава, те да ће он након обављене ртеконструкције бити један од најљепших вјерских објеката у Сарајеву.

Митрополит Николај је у знак захвалности госпођи Мавроскелиду поклонио копију иконе Пресвете Богородице Чајничке.

Извор: Митрополија дабробосанска