Сусрет митрополита Порфирија и Апостолског нунција

Уз молитвено прегнуће, добру вољу и, изнад свега, благодат Божју свака препрека у остваривању искреног заједништва може и мора бити превазиђена.

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије примио је 6. новембра 2019. године, у просторијама Епархије загребачко-љубљанске у Загребу у званичну посету Његову Екселенцију надбискупа Ђорђа Лингву (Giorgio Lingua), новог апостолског нунција у Републици Хрватској.

Митрополит Порфирије је изразио добродошлицу драгом госту и пожелио му плодан и благословен боравак у Хрватској. Монсињор Лингва је захвалио домаћину на срдачном пријему и, пре свега, на присуству евхаристијском слављу које је у загребачкој катедрали служио заједно са хрватским бискупима чиме је означио почетак своје службе.

У пријатељском разговору дотакнуто је неколико тема које су израз актуелног црквеног тренутка и представљају садржај дијалога између римокатолика и православних, првенствено на простору Републике Хрватске.

Заједничко становише саговорнике јесте да уз молитвено прегнуће, добру вољу и, изнад свега, благодат Божју свака препрека у остваривању искреног заједништва може и мора бити превазиђена.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска