Сусрет Патријарха Иринеја са делегацијом Православне Цркве у Америци

У уторак, 1. марта 2011. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је делегацију Православне Цркве у Америци (ПЦА) на челу са Његовим Блаженством Митрополитом америчким и канадским Г. Јоном, у Епископској резиденцији, манастир Св. Саве у Либертивилу.

У разговору су узели учешћа, у име Српске православне цркве Г. Лонгин, Епископи новограчаничко-средњезападноамерички, а у име Православне цркве у Америци Г. Тихон, Епископ филаделфијски и источнопенсилванијски као и наречени Епископ чикашко-средњеамерички, високопреподобни архимандрит Матија.

Сусрет делегација две цркве трајао је око два сата, а прошао је у духу братске љубави и поверења. Говорило се о разним темама, укључујући црквени поредак на Северно-америчком континенту као и пастирска и друга важна питања за црквени живот две цркве.

На крају пријема, Његова Светост је поклонио Митрополиту Јони споменицу о фрескописању Саборног храма Васкрсења Христовог у Чикагу, а Његово Блаженство је поклонио Патријарху Иринеју неколико нових издања Свето-Владимирске Семинарије у Њујорку.

После сусрета, делегација ПЦА је посетила светиње Манастира Св. Саве и Новe Грачаницe.

Извор: www.newgracanica.com