Сусрет патријарха Кирила и краљице Елизабете II

Дана 18. октобра 2016. године у Бакингамској дворцу у Лондону дошло је до сусрета Свјатејшег Патријарха Кирила с Краљицом Велике Британије и Северне Ирске Елизабетом II. У пратњи Предстојатеља Руске Православне Цркве налазили су се председник Одељења за спољне везе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион и Архиепископ сурошки Јелисеј. Разговорима су присуствовали и Архиепископ кентерберијски Јустин Велби и Бискуп лондонски Ричард Чартз.

Свјатејши Патријарх је честитао британској краљици 90. рођендан и подарио јој икону Матере Божје Брзопослушнице, израђену према руским уметничким традицијама. Краљица је подарила високом госту свој портрет, као и портрет свог супруга Војводе од Единбурга Филипа.

Током разговора размотрен је широк круг питања. Свјатејши Патријарх је излагао Њеном Величанству о црквеном препороду у Русији, а што се изражава и у порасту броја парохија, о развоју духовног образовања и богословске науке, оснивању нових епархија, провођењу нових видова црквеног служења. Обе стране у разговору размотриле су и положај хришћана у данашњој Европи.

Извор: mospat.ru (превод Информативна служба СПЦ)