Сусрет Патријарха и Председника: «Нека наше речи буду благе, а докази јаки»

Патријарх Павле Председник Борис ТадићЊегова Светост Патријарх српски г. Павле примио је данас у 10 часова, у Двору Патријаршије, Његово Превасходство Председника Републике Србије г. Бориса Тадића. Разговору су присуствовали и главни секретар Председника г. Бранко Радујко, као и његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Порфирије и главни секретар Светог Архијерејског Синода протојереј Саво Јовић.

Г. Тадић је у једночасовном разговору подробно известио Његову Светост о току разговора о статусу Косова и Метохије, који су јуче настављени у Бечу, као и о напорима које актуелна власт у Србији улаже у том погледу, истичући чврсту решеност преговарачког тима Србије и своје лично и политичко определење и став, да ни у ком случају неће прихватити независност Косова и Метохије. С друге стране, Председник је изнео и сву сложеност и испреплетeност међународних прилика кроз које пролазимо наглашавајући чињеницу да у политици неретко одлучују интереси страни хришћанским начелима, те да нам по завршетку овог наставка разговора предстоји веома важна борба на седници Савета безбедности Уједињених нација.

Патријарх Павле Председник Борис ТадићГосподин Председник је још једном захвалио Патријарху на Његовим очинским молитвама и подршци, као и на јеванђелском смирењу и доследности који су га красили нарочито током последњих петнаест кризних година, што је у многоме помогло целокупној слици Србије у свету.

Патријарх Павле, који је садашњу дужност примио управо са места Архијереја коме је пуне тридесет и четири године било поверено духовно старање народа на Косову и Метохији, изнео је, кроз призму богатог личног искуства, своје виђење ове новонастале проблематике: ,,Питање Косова и Метохије је питање истине. А Господ је рекао: Ја сам Пут, Истина и Живот. Бог је Истина и зато треба да будемо с Богом. То је наш пут. Нисмо против Албанаца, али не да се они осигурају оним што ће отети од нас. Наравно, не можемо ни за себе тражити мир, правду и слободу коју не бисмо подразумевали и за друге. Што желите себи, то чините и другима. Са овим принципом морамо бити спремни да издржимо до краја. Није лако ни већим и јачим, али обједињује нас право на истину, правду и постојање. Међутим, често оно што нама изгледа немогуће, Божјом помоћу, бива лакше и једноставније. Зато, нека наше речи буду благе, а докази јаки".

Сусрет је окончан са обостраном спремношћу да се настави досадашња сарадња на општу добробит и јединство народа у целини.