Сусрет патријарха Кирила са председником Азербејџана

У четвртак, 14. новембра 2019. године, у Бакуу, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил састао се с председником Републике Азербејџана И.Г. Алијевим. Поглавар Руске Православне Цркве стигао је у престоницу Азербејџана како би присуствовао отварању другог Самита верских вођа у Бакуу.

Састанку, који је одржан у оквиру самита, такође су присуствовали: у име Руске Православне Цркве – председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион, Архиепископ Бакуа и Азербејџана Александар, заменик председника Одељења спољних црквених веза архимандрит Филарет (Булеков); у име Министарства спољних послова Руске Федерације – ванредни и опуномоћени амбасадор Русије у Азербејџану М.Н. Боцхарников. Са азербејџанске стране учестовали су супруга шефа државе Мехрибан Алијева, потпредседник Фонда г. Алијева Лејла Алијева, ванредни и опуномоћени амбасадор Азербејџана у Русији Полад Булбул.

Председник Републике Азербејџан изразио је солидарност с идејама које је у свом говору на отварању форума изнео Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил. Посебно је Његова Светост подсетио на потребу солидарности представника различитих религија у заштити традиционалних вредности, уместо којих се модерном човеку намећу лажне представе о свету, породици, људском животу.

„Од речи представника светских религија веома много тога зависи: реч може да излечи, реч може да повреди, реч може убити“, нагласио је Илхам Алијев. „Стога, консензус који је данас изнет надахњује оптимизам и наду да ћемо заједнички промовисати вредности хуманизма, сарадње, мира и међусобног разумевања.“

Шеф државе се такође осврнуо и на напоре које предузима Азербејџан за развој интеркултуралног, међуверског дијалога, наглашавајући важност другог Самита верских вођа света, који је окупио око двеста поглавара различитих традиционалних религија, стручњака, дипломата, државника и јавних личности из многих земаља. И.Г. Алијев је захвалио патријарху Кирилу на учешћу на форуму.

Изразивши захвалност на топлом гостопримству, поглавар Руске Православне Цркве је нагласио да је за њега посета Бакуу увек повезана само с позитивним емоцијама: „Када поставимо себи питање зашто волимо или не волимо неко место, одговор је обично следећи: све зависи од онога шта и како доживљавамо посећујући га. Посетио сам Баку у советско вријеме и добро се сећам овог града. У поређењу с оним временима, ово што видите сада, јесте као дан и ноћ. А то сведочи о огромном развоју који се десио и који траје и даље под вашим вођством. Наравно, Азербејџан није сиромашна земља, али ми знамо примере када доступност новца не помаже развоју. А овде стварно видите да се новац улаже у побољшање живота људи“.

Његова Светост је констатовао да је током самита имао прилику да се састане с представницима различитих светских религија. „Чини ми се да је ово најважнија ствар коју бисмо требали научити на оваквим састанцима: не може бити никаквог светског консензуса ни на политичком ни на филозофском нивоу, постоји само један основ за свјетски консензус – то је морал, јер је универзалан, а концепти добро и зло исти су за цело човјечанство. На првом месту то указује да Бог постоји, јер би са материјалистичког становишта, с тако колосалном разноликошћу људских култура, било немогуће имати један морал. Међутим, његово присуство нам пружа могућност да комуницирамо и створимо одређену заједницу, да остваримо циљеве који пред нама стоје“. Као што је нагласио патријарх Кирил, државници који разумеју важност моралног, верског фактора у животу друштва заслужују дубоко поштовање.

Његова Светост је пожелио председнику Републике Азербејџана Божју помоћ у његовим даљим напорима. „Нека све напредује у вашим пословима усмереним на бољитак народа и земље. И дај Боже да се односи између Азербејџана и Руске Федерације развијају на корист свих“, рекао је Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил.

На крају састанка размењени су поклони.

Извор: patriarchia.ru