Сусрет представника СА Синода СПЦ и шефа УНМИКА-а Ламберта Занијерија

Данас, 19. фебруара 2009. године, у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ милешевски Г. Филарет примили су господина Ламберта Занијерија, специјалног представника генералног секретара Уједињених нација и шефа УНМИК-а, са сарадницима.

Овом приликом господин Занијери је упознао Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија и Преосвећеног Епископа Филарета са начелима његових овлашћења у својству шефа УНИМИК-а и настојањима мисије на решавању актуелних проблема на обнови светиња на Косову и Метохији. Он је истакао повећано ангажовање мисије Савета безбедности на побољшању услова рада УНМИК-а на заштити и обнови светиња СПЦ на Косову и Метохији, што је предмет последње од шест тачака предложених од стране Србије и усвојених од стране Савета безбедности Уједињених Нација.

Митрополит Амфилохије је нагласио овом приликом да је самопроглашена независност Косова не само узрок трајне опасности по светиње на Косову и Метохији, него и суштинска претња безбедности и дестабилизацији Балкана на дуге стазе.

Истакнуто је да је Српска Црква вишеструко показала добру вољу за сарадњу са међународним институцијама на заштити и обнови разорених и уништених светиња на Косову и Метохији, уколико се та сарадња одвија у оквирима Резолуције СБ УН 1244.

Он је посебно нагласио да су ставови Српске Цркве и њена делатност у заштити светиња и права Цркве и српског народа на Косову и Метохији у сагласју са активношћу државних органа Републике Србије на истом пољу, у духу „дијалога са Београдом" на који је упутио секретар УН Банки Мун, нарочито у вези са становиштем да се план од шест тачака мора у потпуности спровести у дело, како би се заштитиле светиње СПЦ и преостало српско становништво на Косову и Метохији и помогао повратак прогнаних на своја вековна огњишта.