Сусрет руског патријарха и грчког председника

Његова Светост Патријарх Московски и целе Русије Г. Кирил сусрео се 16. фебруара са премијером Грчке Георгијем Папандреуом. Поздравивши госта у својој резиденцији, првојерарх Руске Православне Цркве је нагласио да то што је већина народа Русије и Грчке православна, представља значајан везујући фактор за две земље, чак и у совјетском периоду када су власти биле веома далеко од Цркве. „Православна Црква је формирала систем вредности и у великом степену определила профил наших нација", казао је Патријарх.

„Дијалог између наших народа не сме се водити само на прагматичним основама, већ и у равни људских срца - тада ће овај дијалог бити плодан и даваће резултате", нагласио је Његова Светост, додавши, „Систем вредности који се у Грчкој и Русији формирао великим делом под утицајем Православља, одређује и контуре источне европске православне цивилизације. Уверен сам да се у добу глобализације сви ми морамо посветити очувању особености и карактерних црта ове цивилизације".

Патријарх је подвукао значај сарадње међу православним земљама, навевшши пример Међупарламентарне православне скупштине. „Веома је важно да се ова сарадња развија и у другим областима, да би заједно напредовали, чувајући при том свој идентитет", рекао је он.

Премијер Папандреу је изразио подршку ставовима предстојатеља Руске Православне Цркве по питању очувања хришћанских вредности у друштвеном животу. Он је подвукао да техничка моћ, остварена кроз научни развој, захтева јачање духовних принципа у животу људи. По речима Премијера Грчке Републике, духовна мудрост неопходна је да човечанство не би технику употребило на уништење своје и природе.

Извор: Митрополија црногорско-приморска