Сусрет са представницима Реформаторске цркве у Берну

У среду, 20. децембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј сусрео се у Берну са председником Савеза евангелистичких цркава Швајцарске др теологије Готфридом Лохером (Gottfried Locher). Састанку су такође присуствовали архијерејски намесник за Швајцарску протојереј-ставрофор Станко Марковић и сви свештеници Српске Православне Цркве у Швајцарској, затим др Мартин Хирцел (Martin Ernst Hirzel), представник Евангелистичке цркве у Швајцарској задужен за екуменске односе са другим верским заједницама.

Заједнички сусрет у свечаној сали Grand Société, de Berne уводним словом отворио је др Лохер, а затим је епископ Андреј одржао предавање на тему Настанак и развој Хришћанства на подручју данашње Швајцарске од 2. до 16. века, током кога се фокусирао на динамику ширења Хришћанства међу Хелветима и Алеманима, упоредо повлачећи паралелу са дешавањима у нашој Цркви на Балкану у истом периоду. Посебно је занимљиво било излагање о сабору у Базелу 1431. године, на коме су епископи покренули процес помирења са Православном Црквом, али ова идеја због интерних проблема никада није реализована.

Присутнима се затим обратио др Мартин Хирцел, који је говорио о Реформаторској цркви у Швајцарској у периоду од 16. до 20. века, изложивши детаљно проблем који је довео до незадовољства у западној Цркви, након чега се код научника и теолога појавила жеља за проучавањем старих аутора са подручја Византијског царства.

Представница Савеза протестантских цркава Швајцарске Бетина Бер (Bettina Beer-Aebi) представила је активности Реформаторске цркве везане за јубилеј 500 година од реформације Мартина Лутера.

Након заједничке вечере, пријатну атмосферу улепшали су професори музике, чланови породице Пантелић, који су на клавиру и кларинету у музичком салону свирали српске староградске мелодије. На крају вечери, Владика је захвалио домаћинима на организацији овог догађаја, при чему су свештеници учесницима скупа уручили пригодне поклоне.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска