Сусрет васељенског Патријарха и председника Украјине на Светој Гори

Поводом 20-годишњег јубилеја патријараштва поглавара Константинопољске цркве, који ће бити обиљежен 22. октобра, Вартоломеј Први борави на Светој Гори. 22. октобра 1991. године

Послије смрти Патријарха Димитрија Првог, на чело Константинопољске цркве изабран је 51-годишњи халкидонски митрополит Вартоломеј (Архондонис), а 2. новембра је била интронизација.

7. октобра Вартоломеј Први и градоначелник Солуна Јанис Бутарис отворили су изложбу фотографија са претходних поклоничких путовања Патријарха на Свету Гору.

Из Солуна је Патријарх кренуо у Уранополис и даље на Свету Гору, гдје је боравио до 10. октобра.

Навече 7. октобра Патријарх Вартоломеј је стигао у Кареју – престоницу светогорске монашке републике. Свечани сусрет, међутим, пропраћен је непријатним слоганима које су скандирали поједини монаси-зилоти, који осуђују екуменску политику Патријарха.

У храму Протата пред иконом Мајке Божје „Достојно јест“ служен је молебан. Послије тога, на пријему у згради Светог Кинота срели су се Константинопољски патријарх и предсједник Украјине Виктор Јанукович, који се налази на поклоничком путовању. Вартоломеј Први је позвао В. Јануковича да посјети Константинопољску патријаршију у децембру 2011. г. за вријеме предсједникове визите Турској, саопштавају агенције Амен и Ромфеа.

Извор: Митрополија црногорско-приморска