Сусрети епископа и бискупа незаменљиви за напредак у међусобном поверењу и сарадњи двеју Цркава

У Бискупском дому у Пожеги 2. јуна 2020. године, сусрели су се Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Епископ славонски г. Јован и Бискуп пожешки и председник Већа Хрватске бискупске конференције за екуменизам и дијалог Антун Шкворчевић.

Домаћин, бискуп Антун, подсетио је на значај сусрета у времену непосредно после након празника Педесетнице, који је Kатоличка црква прославила прошле недеље, а који ће Православна Црква прославити следеће недеље, нагласивши његову повезаност с настојањима међуцрквеног разумевања.

Празник Педесетнице подсећа хришћане да је Црква дело Исуса Христа, живо у сили Светога Духа, подстиче их да у том светлу и с вером као каменом темељцем, размишљају о својим односима, моле се за јединство Исусових ученика и промовишу међусобно поверење.

Бискуп је подсетио на сусрет свих епископа Српске Православне Цркве у Хрватској и делегације Хрватске бискупске конференције, одржан у јануару прошле године, који је био важан тренутак у труду око међусобног разумевања и повезивања пастира двеју Цркава са обзиром на њихово јеванђелско послање у Републици Хрватској.

Сусревши се после изолације због опасности од коронавируса и после земљотреса у Загребу и околини, угледни саговорници су имали прилику да размене мисли о неколико заједничких питања, важних за сведочење хришћанских вредности у конкретним ситуацијама са којима се суочава хрватско друштво.

Између осталог, настојали су дефинисати заједнички став о праву верујућих на учешће у светим тајнама и на живљење вере у време забране окупљања у Хрватској због опасности од коронавируса.

Саговорници су утврдили потребу неговања хришћанске културе сећања на жртве из заједничке прошлости, од Другог светског рата до ратова из деведесетих година, тражећи могућност да се сећање на та збивања не може повезати с вређањем било кога или с провокацијама политичке или друге природе.

Бискуп и владике су разговарали о моралним друштвеним проблемима и о појединим пасторалним питањима, као што су мешовити бракови и веронаука у школи.

Саговорници су закључили да су сусрети епископа и бискупа незаменљиви за напредак у међусобном поверењу и сарадњи двеју Цркава на томе да се различита, па и најтежа, питања сагледавају с јеванђелских полазишта, с настојањем да уплетеност тих питања у дневно-политичка догађања Црквама не одузме снагу и веродостојност.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска