Сваких десет минута једна британска породица изгуби свој дом

Сваких десет минута једна породица у Великој Британији бива избачена из свог дома због немогућности да отплати своју хипотеку, објавио је "Дејли Мејл".

Подаци, које је објавила Управа финансијских служби, показују да је између јула и септембра прошле године из својих кућа избачено 13.161 породица, при чему је у немогућности да отплати хипотеку било чак 92 одсто домаћинстава. Британски званичници су упозорили да је овако мали број повраћаја поседа "само врх леденог брега". Економска криза се знатно погоршала од септембра, што значи да се сада још више породица бори да задржи своје домове. Незапосленост расте, сваког дана банкротира 85 фирми у овој земљи, а сви ови фактори неминовно доводе људе до губитка кућа и станова.

"Ово нису само бројке, ово су тужне приче о стварним људима који су изгубили своје куће", каже Адам Семпсон, извршни директор добротворног друштва "Шелтер". Подаци Управе су такође показали да око 340.000 породица касни са отплатом хипотеке, а уколико не врате дуг и њихове ће куће бити заплењене.
Нека домаћинства су у таквом финансијском процепу да њихов заостали дуг на отплату куће вреди више од десет одсто тоталне вредности хипотеке.
Ни будућност се не смешка породицама које су остале без кућа, показују подаци Оделења за заједнице и локалну владу. Око 1.8 милиона домаћинстава у Енглеској, што значи око 4.2 милиона људи, нашло се на листи општине за чекање на смештај у априлу прошле године.

Извор: Блиц