Сваких пет минута један хришћанин бива убијен

Због своје вере сваких пет минута један хришћанин бива убијен. Широм света прогони се око 100 милиона хришћана. На  ове драматичне чињенице је упозорио г. Елмар Кун, генерални секретар Christian Solidarity International (CSI) (Хришћанска међународна солидарност) у Аустрији У овом тренутку је број прогоњених хришћана највећи у историји, истиче г. Кун у интервјуу бечком црквеном листу  ”Недеља” ("Der Sonntag").

Ниједна религија није у тој мери прогоњена као што је то случај са хришћанством, ”чему је, нажалост, фундаментализам исламског света веома допринео”. У готово свим исламским земљама Блиског истока, Азије, Африке хришћани су грађани другог реда,” изложени самовољи неких локалних судија или угрожавани и прогоњени од разјарене светине и олоша”, вели Кун. Он наводи и позитивне примере неких исламских земаља као што су: Тунис, Мароко, Јордан, Оман и УједињениАрапски Емирати.

Такође и ”галопирајући секуларизам” у индустријским земљама, сходно генералном секретару CSI-а, веома отежава живот декларисаних хришћана ”да воде слободан живот”.

На питање, зашто прогон хришћана у Средњој Европи уопште није тема, Кун каже дословно: ”Зато што смо ми само несигурни у нашој вери. Да ли је хришћанство уопште потребно у једном секуларизованом свету где сви у миру живе? Не треба ли религије у Европи сасвим потиснути у приватну сферу и наш живот да живимо само као грађани у слободи, једнакости и братству?”

Јавна осуда прогона хришћана претпоставља хришћанску припадност, вели Кун и додаје: ”Заправо би требало шест милиона Аустријанаца да гласно протестују када хришћани бивају прогањани и убијани због своје вере. Муслимани устају на буну када су муслимани дискриминисани. А хришћани?”

Како политика, тако и грађани појединци могу допринети смањењу прогона хришћана, вели генрални секретар CSI-ауверено: ”На ширем плану би Европа могла да почне да контролише продају оружја Сирији и прање новца. То би већ увелико помогло.” Европа би требало са више одважности да настоји на интеграцији муслимана.

На ужем плану би свака црквена заједница (парохија) могла да пружи пример интеграције: ”Унутар наших црквених заједница можемо ступати у дијалог и контакт са исламским породицама. Али пре него што почнемо, морамо битиубеђени у своју сопствену веру и бити обавештени. Бледокрвни хуманизам без религиозног убеђења неће бити, као што ме искуство учи, озбиљно прихваћено од стране верујућих муслимана.” 

Хришћанска међународна солидарност (CSI) позива 13. марта у 12 сати на заједничко богослужење у бечкој катедралиШтефансдом на молитву за прогоњене и убијене хришћане. (Информације: www.csi.or.at).

Извор: Kathpress – превео протођакон Зоран Андрић, Минхен