Свакодневне Литургије у цркви Свете Петке у Виноградима

ВиноградиНа празник Светог Климента епископа Римског, 08. 12. 2008.године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Свете мати Параскеве у крагујевачком насељу Виногради, уз саслуживање више свештеника крагујевачког намесништва.

Ово је петнаесто евхаристијско сабрање од како је по благослову владике Јована братство овога храма почело да служи Свету Евхаристију и акатист Светим Архангелима свакодневно. На овај архијерејски благослов сваки дан одазива се и верни народ ових парохија, нарочито од како је почео божићни пост.

Храм Свете мати Параскеве у Виноградима почео је да се гради молитвеним заступништвом Свете Петке и трудом свештеника и верног народа овог крагујевачког насеља. При овом храму постоје две парохије и до сада свакодневно су служена јутарња и вечерња служба, а недељом и празницима Света литургија. Ово је први пут да се свакодневно служи Света литургија и то представља нарочито духовно и богослужбено искуство за парохијане ових парохија.

Нарочити благослов за овај храм су Свете литургије којима је началствовао Његово Преосвештенство епископ Јован, у којима је он беседећи и тумачећи јеванђелске одломке поучавао верни народ литургијском животу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јоавана /аудио запис/

Извор: Епархија шумадијска