Свечана академија "Косово је глава Лазарева"

Поводом 620 година од Косовске битке и мученичког представљења Светог кнеза Лазара, у великој сали Коларчеве задужбине одржана је на Петровдан, 12 јула ове године, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, а у организацији Архиепископије београдско-карловачке, свечана Академија Косово је глава Лазарева. Поздравно слово, у име Његове Светости, изговорио је Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије. Беседу инспирисану збивањима за протеклих 620 година, надахнуто је изговорио умировљени Епископ захумско-херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић).

Пред бројним посетиоцима, своја казивања имали су академик Матија Бећковић, драмски уметници Тања Бошковић, Гојко Шантић, Јелена Жигон, као и Наташа Шолак-Тапушковић, Александар Срећковић-Кубура, Милена Радовић, и народни гуслар Сава Станишић. У програму су учествовали хор Мокрањац, музички ансамбли Ступови и Жива вода, чланови удружења Свибор, као и културно-уметничка друштва из Пећинаца и Гргуреваца. Нарочито је био запажен наступ Косовских божура, деце са Косова и Метохије, са којом веома успешно ради драмска уметница Ивана Жигон.

Свечаној Академији, поред бројних личности из живота Цркве, културе, науке, политике и јавног живота, присуствовали су и министар спољних послова Вук Јеремић, министар културе Небојша Брадић, министар за дијаспору Срђан Срећковић и министар вера Богољуб Шијаковић.

После завршене Академије, приређен је пријем за учеснике програма.