Свечани дочек моштију Светог Еразма Охридског

У недељу, 18. јула 2010. године, у Ставропигијалном манастиру Светог Јована Златоустог у Битољу, Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован, заједно са Преосвећеним Епископима брегалничким Г. Марком и стобиским Г. Давидом, свештенослужитељима, монаштвом и верним народом, свеченом литијом су дочекали мошти Светог свештеномученика Еразма Охридског, светитеља који се после 17 векова вратио у земљи у којој је проповедао Хришћанство.

Свете мошти Светог Еразма у манастир је донео архимандрит Епифаније Димитриу у пратњи архимандрита Амфилохија и Антонија. Након прочитане повеље, свете мошти свештеномученика Еразма охридског, архимандрит Епифаније је предао Архиепископу охридском Г. Јовану на трајни благослов Охридској Архиепископији. 

Његово Блаженство Архиепископ Г. Јован је началствовао Светом Литургијом уз саслужење Епископа г. Марка и Г. Давида и свештенослужитеља из Атинске и Охридске Архиепископије. На Свету Литургију и поклоњење моштима светог Еразма Охридског дошло је мноштво верника. Због државног прогона на верској основи, Охридска Архиепископија је дискриминисана у погледу изградње својих богослужбених храмова, па је Света Литургија је и овог пута служена под отвореним небом.

Његово Блаженство Архиепископ охридски г.г. Јован је изговорио надахнуто слово које у целости можете чути на http://poa-info.org/ а за ову вест издвајамо само један мали пасус:

Треперим пред сазнањем да је он ту са нама, након многовековног телесног одсуства из његове Лихниде и нашег Охрида. Нарочито треперим јер нећу моћи да избегнем одговор на питање зашто су неки људи, чије је претке управо он увео у веру Христову, сада у расколу са Црквом, живе ван благочешћа, гуше се у прелести етнофилетизма. Како да представим пред светим Еразмом оне које пребивају у расколу, а да их притом не осудим, како да му кажем да крв коју је он пролио за веру нити подстиче, нити обавезује расколнике у нашој отаџбини да буду у јединство са њим?

Извор: Архиепископија охридска