Свечано отварање Светосавске недеље у Врању

У организацији ПравославнеЕпархије врањске, града Врања, Балканског културног центра, Народног музеја иНародног универзитета из Врања, 21. јануара 2009. године, извршено је по 19-ипут свечано отварање Светосавске недеље у галерији Народног музеја са почеткому 20 часова. Свечаном отварању присуствовали су Његово Преосвештенство Епископврањски Господин Пахомије и градоначелник Врања господин Мирољуб Стојчић, аучешће у свечаном отварању узели су господин мр. Тодор Митровић са АкадемијеСПЦ за уметност и консервацију из Београда, затим господин Драган Тадић, у именевладине организације Балкански културни центар, бројни градски званичници,професори и учитељи средњих и основних школа из Врања, ученици и грађани Врања.

Отварање Светосавске недеље почело је извођењем химне Светом Сави, хора музичкешколе ''Стеван Мокрањац'' из Врања. У наставку програма господин МирољубСтојчић, градоначелник Врања, отварајући Светосавску недељу која се у Врањуодржава већ 19 година, поздравио је присутне госте и захвалио се Епископуврањском Господину Пахомију на сарадњи и доприносу на значају Светосавскенедеље.

Затим се обратио председник НВО Балкански културни центар, господин ДраганТадић, који је организатор изложбе која носи назив ''Сусрет култура Истока иЗапада'' заједно са Епархијом врањском, Академијом СПЦ за уметност иконсервацију и градом Врањем, говорећи о значају изложбе, чија је премијерабила средином новембра у галерији ''Прогрес'' у Београду.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, отварајући изложбу''Сусрет култура Истока и Запада'' поздравио је све присутне, говорио оАкадемији СПЦ за рестаурацију и консервацију и позвао све да прате програмеСветосавске недеље онако како то доликује Светом Сави, првом српскомархиепископу и просветитељу, градитељу духовног и културног живота код српскогнарода. У наставку програма, хор музичке школе ''Стеван Мокрањац'' извео јевише духовних песама.

Сутрадан, 22. јануара 2009. године одржана је Иконописачка радионица, уреализацији господина мр. Тодора Митровића на којој је учествовало двадесетакталентоване деце из Врања.

У свим средњим и основним школама у Врању биће прослављена школска слава СветиСава, а Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служиће Светулитургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању и очекује се долазак свихдиректора и просветних радника основних и средњих школа, наравно и велики бројдеце као и сваке године.

Извор: Епархијаврањска