Свечано отворена изложба „Икона у 21. веку“ у Галерији Прогрес

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, у организацији Хришћанског културног центра, синоћ је у галерији Прогрес у Београду (Кнез Михајлова 27) свечано отворена изложба икона савремених српских иконописаца под називом „Икона у 21. веку".

У име Патријарха српског Г. Павла, изложбу је надахнутом беседом отворио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Истакавши значај икона у православној догматици и естетици, Високопреосвећени Митрополит је посебно говорио о појму лепоте и пролазном и непролазном. На свакој икони можемо да видимо вечну лепоту, коју не може да замени светска ругоба, која долази човеку у свету, са годинама, рекао је Митрополит.

Веома велики значај Митрополит је придао и самој оригиналности у живописању, али и истраживању, како старих и традиционалних икона, тако и нових, савремених достигнућа у живописању, јер трагањем сви долазимо до Христа у Царству Небеском. На отварању је говорио и Министар вера Владе Републике Србије г. Радомир Наумов.

Отварање изложбе појањем су увеличали појци Православног богословског факултета Универзитета у Београду и браћа Теофиловићи.

Ова изложба је прилика да се на једном месту виде савремена иконографска достигнућа, како појединаца тако и установа Српске Православне Цркве, на првом месту Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију. На изложби је приказан велики број икона, живописаних од стране 90 аутора. Изложба ће трајати од 19. до 31. маја 2008. године.