Oтворена седма по реду изложба ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ 2011 на Врачару

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, седма традиционална изложба копија икона и фресака са Косова и Метохије отворена је синоћ, 17. марта 2011. године, у Светосавском дому Спомен храма Светог Саве на Врачару. Ове године јавности су представљене копије фресака из Богородице Љевишке у Призрену, али других манастира на Косову и Метохији. Студенти у класи мр Тодора Митровића иконописали су косовско-метохијске иконе, а у класи проф. Горана Јанићијевића живописали су на малтеру фреске које су нестале у једном дану шиптарског безумља - 17. марта 2004. године. Мр Мирослав Станојловић је уредио изложене графике са студентима из своје класе.

Изложба је организована под покровитељством Министарства вера Владе републике Србије.

На почетку отварања, протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, декан Високе школе - Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију поздравио је присутне и истакао да професори са студентима сваке године живопипшу радове са Косова и Метохије како би их отргли од заборава и показали свима да је Косово и Метохија српски Јерусалим. Захваљујући се домаћинима, старешини Светосавске цркве протојереју-ставрофору Радивоју Панићу на сарадњи у организацији изложбе, декан се, уједно, захвалио хоровима Светосавске цркве и Музичке школе Лисински на појању.

Са благословом и у име Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Његово Преосвешетнство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријархов, свечано је отворио изложбу радова истичући да је ово одговор на безумље које је задесило Косово и Метохију 17. марта 2004. године. Добром вољом показујемо свету да је то једини одговор на злу вољу која тежи рушењу и уништењу. Владика је на крају беседе пренео благослов Патријарха српског Г. Иринеја онима који су изложбу ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ организовали и онима који су дошли да виде иконе.

Академија - Висока школа Српске Православне Цркве за уметности и консервацију из Београда, већ традиционално, обележава погром Срба на Косову и Метохији, изложбом ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ. Прву изложбу је отворио Његова Светост Патријарх српски Г. Павле и то у Галерији фресака 17. марта 2005. године. Од тада је изложба ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ била представљена немачкој јавности у минхенском културном центру Гастајх (2005), затим у Бостону и Њујорку (2006). Прошле године 17. марта организоване су изложбе у Београду, Краљеву, Сарајеву, Бијељини, Хан пијеску и Чајетини. У Београду - у Светосавском дому на Врачару - изложбу је отворио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј. Ове године радови су изложени у Светосавском дому у Нишу 16. марта 2011. године, а затим, и 17. марта 2011. године, у Парохијском дому Светог Саве на Врачару.