Свечано прослављен празник Успења Пресвете Богородице у манастиру Високи Дечани

У манастиру Високи Дечани данас је свечано прослављен празник Успења Пресвете Богородице. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Викарни Епископ Липљански Г. Теодосије уз саслужење дечанских јеромонаха (Саве, Димитрија, Данила и Серапиона), а у присуству око 400 верника који су на ову свечаност пристигли из метохијских енклава и других делова Косова и Метохије. Након Свете Литургије братство манастира приредило је за све присутне трпезу љубави. Пространа дечанска порта била је мала да прими толико људи који су непрестано пристизали за време и после Литургије.

Данашњи празник био је још једна прилика за Србе из Метохије да се окупе и Богу узнесу молитве за свој опстанак на вековним огњиштима уз наду да ће се још више повратника вратити на ове просторе. Посебну радост донели су расељени Срби из Ђаковице који су (њих 65) заједно са својим председником општине Ђокицом Станојевићем дошли у Дечане да пред кивотом Светог Краља Стефана Дечанског изразе заједнички завет да се с Божијом помоћи што пре врате у свој родни крај. Међу бројним присутнима били су Срби из општине Исток, Клина, Пећ али и многи други верници са Косова и Метохије. У својој беседи владика Теодосије изразио је искрену радост што манастир Високи Дечани и Свети Краљ као његов домаћин из године у годину окупљаjу све више верног народа. Он је позвао оне који су се већ вратили да у трпљењу и нади Божијој опстану, као своји на своме чувајући своје име и своју веру, а оне који су још у расејању, да се што пре врате и обнове своје порушене домове.

Посебну радост изазавао је сусрет расељених Ђаковчана са четири старице из Ђаковице које у манастиру Високи Дечани живе од мартовског погрома 2004. године и које се ускоро спремају да се врате у обновљени конак и парохијски дом у Ђаковици. Владика Теодосије је пренео чврсту жељу дечанског братства и целе Српске Православне Цркве да учине све што је у њиховој моћи да се све порушено обнови и да се поново обнови живот у свим местима и насељима где су Срби живели. „Имамо чврсту подршку наше Свете Цркве и Његове Светости, са којим смо се пре неколико дана лично видели, и који се непрестано моли за повратак верног народа на Косово и Метохију. Исто тако имамо и подршку наше државе која ће још више појачати своје напоре да помогне повратнике да направе нови почетак. Само у јединству и слози можемо да сачувамо наше присуство на Косову и Метохији, где смо вековима живели и изградили наше највеће светиње", рекао је владика Теодисје у обраћању верницима.

Данашњој прослави присуствовала је и делегација Министарства за Косово и Метохију као и неколико политичких представника косовско-метохијских Срба.

Извор: Манастир Високи Дечани