Свечано прослављен Савиндан у Јужној Африци

Савиндан је ове године величанствено прослављен и на крајњем југу афричког континента, у српском храму Светог апостола Томе у Јоханесбургу (Јужна Африка) и то вероватно најсвеченије и најлепше од када постоји наша црква у Африци. На Светој литургији, верни народ је испунио храм, а затим је у препуној црквеној сали изведен дечији програм у коме је учествовао, до сада, највећи број деце која су рецитовала стихове о Светом Сави. Рецитовало је тридесетосморо српске деце, а међу њима и четворо деце из племена Цване (Тсwане) која живе у предграђу Јоханесбурга (Клипфонтен Вју).

После дечије приредбе, сви присутни су устали и заједнички отпевали химну светом Сави: "Ускликнимо с` љубављу", а затим је обављен свети чин резања славског колача и благосиљања жита са овогодишњим домаћинима славе - породицом Благојевић (Анђом, Свјетланом, Анђелком, Миланом...) и децом која су рецитовала песме. Славу за следећу годину су преузеле наше јузноафричке парохијанке рођене у Црној Гори и Боки Которској: Нада Ровчанин, Ана Ковачевић и Мирјана Михаљевић.

Окупљеном народу су се обратили старешина храма архимандрит Пантелејмон који је указао на велику љубав коју има Свети Сава према нашем српском роду али и на одговорност, велику част и привилегију коју има нас народ да корача кроз земаљски живот светосавским путем, додавши да је решење наших проблема, излаз из потешкоћа и победа над искушењима, како народа тако и сваке српске душе, враћање Богу и Светом Сави. После оца Пантелејмона, присутне је поздравила и честитала славу гђа Јасмина Станковић, Први Секретар Амбасаде Србије у Јужној Африци.

Растали смо се пуних срца и душа нахрањених науком и личношћу светог Саве и са дивним осећањем присуства и благослова овог великог српског светитеља и просветитеља. Надамо се и верујемо да ће тако бити и убудуће и увек када год поштујемо, славимо и молимо се светом Сави и док год следимо његовој науци и корачамо његовим светим путем.

Објављујемо и текст девојчице Анђелке Благојевић која је рођена у Јоханесбургу и која је са својом породицом била домаћин овогодишње славе. Написала је од срца онако како је она доживела прославу Светог Саве.

Прослава Савиндана у Јужној Африци 2009. године (из пера Анђелке Благојевић, српске девојцице рођене у Јоханесбургу)

Ево, ми се налазимо на најјужнијем крају Африке - у Јоханнесбургу, Јужна Африка. Иако смо преко десет хиљада километара далеко од наше домовине, драго ми је рећи да сам одрасла са нашом традицијом, националном свешћу и религијом. Али још битније је знати да није само тако код нас у кући него је тако и код других породица. Јуче смо свечано прославили Светог Саву на нашем црквено-школском имању у Јоханесбургу гдје се налази наша црква Светог Томе. Прошле године смо ја и моја фамилија прихватили да будемо домаћини за славу. То је била велика част за нас да припремимо салу и храну и да прославимо нашег Светитеља Саву. Али све то би било празно без наших Срба и нашег оца Пантелејмона. Срце ми је било пуно када сам видјела колико је наших људи дошло да присуствују служби и прослави. Пуна црква, пуна сала. Бина пуна дјечице која су рецитовала разне наше пјесмице Светом Сави. И послије тога сви смо заједно одпјевали " Ускликнимо с љубављу". Срце ми је било пуно Србског поноса и очи пуне суза. Надам се да по цијелом свјету Срби славе Светог Саву као и ми. И са тиме желимо ја, Анћелка и мој брат Милан вама свима сретног Светог Саву !