Свечано прослављен Васкрс у Епархији рашко-призренској

Широм Епархије рашко-призренске свечано је прослављено Васкрсење Господа Исуса Христа. Од Сопоћана и Новог Пазара, преко Митровице, Соколице, Девича, Грачанице, Приштине, до Високих Дечана, Призрена, Штрпца и Косовског Поморавља чула се радосна химна Васкрсења Христовог - "Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и оним у гробовима живот дарова".

Прослава највећег хришћанског празника Васкрсеља Христовог у Грачаници почела је свечаним опходом око цркве и настављена Васкршњим јутрењем и Светом Литургијом коју је служио Администратор Епархије рашко-призренске Епископ Атанасије са свештенством. Владика је пристутнима прочитао посланицу Патријарха Иринеја и честитао данашњи празник победе живота над смрћу. На Светој Литургији учествовало је више стотина верника, а међу њима и неколико страних дипломата посебно из православних земаља. Након Свете Литургије за све присутне игуманија Ефросинија и монахиње манастира приредиле су свечано спослужење са васкршњим јајима. На Васкршоњј служби посебно је било и деце која са посебном радошћу дочекују празник Васкрсења Христовог.

Свечано је било и у манастиру Високи Дечани где је Васкршње јутрење и Свету Литургију служио Викарни Епископ Теодосије са својим свештеномонасима. Уз учешће више десетина верника из разних крајева Србије као и припадника КФОР-а радосно је прослављен највећи хришћански празник у свећама осветљеном дечанском храму. Свечано богослужење које је започело у поноћ завршено је око 4 сата ујутро када је за све присутне приређено богато послужење са васкршњим јајима.

У приштинском храму Св. Николе служена је прва Васкршња Литургија од мартовског погрома 2004. године. Светој Литургији коју је служио јереј Дарко Маринковић присуствовало је двадесетак Приштеваца који су били срећни да поново у свом граду могу да прославе Васкрсење Христово пошто им претходне две године то није било дозвољавано.

Деци ометеној у развоју данас су са благословом Епископа Атанасија такође подељена васкршња јаја. Владика је такође заједно са верним народом узео учешћа у Васкршњој литији у селу Муштниково код Призрена, да би потом заједно са Епископом Теодосијем присуствовао Васкршњој вечерњој служби на којој се читају Јеванђеља на разним језицима. Након Призрена Владика Атанасије је посетио Ђаковицу како би честитао Васкрс четири српске старице које живе у овом граду, да би потом посетио манастире Високи Дечани и Пећку Патријаршију и поделио васкршњу радост са тамошњим монаштвом и верним народом који се од раног јутра окупља у овим метохијским светињама.

Вернике Епархије Рашко-призренске посебно су дирнуле речи Патријарха и Архијереја наше Цркве који су охрабрили верни народ и позвали га да у миру и црквеном поретку литургијски учествују у црквеном животу остајући и опстајући на својим вековним огњиштима.

Нажалост, и у ове најсветије дане поједине групе нецрквено и антицкрвено настројених људи покушали су да смућују верни народ делећи летке и писма секташке садржине, која се редовно објављују на парацрквеним интернет сајтовима, а која су усмерена против Патријарха Иринеја, Св. Синода и Епископа Атанасија, а тобоже у заштиту Епископа Артемија. Али и поред свега тога верни народ је остао веран својој Цркви, Патријарху и Светом Архијерејском Сабору који су позвали у својој Васкршњој посланици вернике да остану верни Јеванђељу "које нас опомиње да се клонимо "парасинагога" што значи засебних окупљања секташког типа, као и лажних пророка и учитеља, јер они "долазе у оделу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви"(Мт. 17.15)" (Из Васкршње посланице Његове Светости Патријарха Иринеја).

Из канецларије Епархије рашко-призренске, Призрен-Грачаница