Свечано прослављено шест векова манастира Каленић

Калинић Великим литургијским црквено-народним сабором обележена је централна прослава великог јубилеја Српске Православне Цркве и Епархије шумадијске - шест векова манастира Каленић.

Иако време није било наклоњено прослави, вера и упорност народа дошли су до изражаја на најлепши начин. Из свих крајева Шумадијске епархије стизали су од раног јутра аутобуси и путничка возила са верницима који су желели да учествују у значајној годишњици ове велике светиње, па је тако неколико хиљада верника стигло у манастир и учествовало у евахристијској молитви на којој се велики број присутних причестио.

Калинић Свету Архијерејску Литургију у порти манастира, на нарочито припремљеној великој бини, служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслуживање четрнаест Епископа, тридесет свештеника и шест ђакона. Велику радост значајне годишњице увеличало је и рукоположење монаха Висариона у чин јерођакона.

У беседи након јеванђеља Митрополит Амфилохије је говорио о светости храма као места на коме се сусрећемо са Живим Богом. Нарочито је нагласио да се речи које је чуо Боговидац Мојсије у пустињи „Изуј се, јер је место на коме стојиш свето" односе и на нас данас зато што и ми имамо потребу да се очистимо од свега греховног и свега што нас одваја од Бога на овом светом месту где су се и преци наши ево већ шест векова од греха чистили и Богу служили.

Калинић После Свете Литургије, о деспоту Стефану Лазаревићу и његовој песми Слово љубве окупљеном народу испред велике бине говорио је Владика Атанасије (Јевтић). Он је истакао да ова песма представља кротко писмо хришћанске љубави и помирења у којој деспот Стефан одговара брату Вуку, након што је овај подигао побуну против њега, и позива га да се опет сједине у братској љубави. Поредио је своје гледиште о овој великој химни хришћанске љубави са другим истакнутим филолозима (Ђорђем Трифуновићем, Миланом Кашанином, Димитријем Богдановићем, Бошком Бојовићем и другима) слажући се са њима да се ради о делу велике духовне, али и уметничке вредности. Ова песма сведочи о духовном, христолошко-еклисиолошком искуству деспота Стефана, она показује његов евхаристијски поглед на свет.

Домаћин, Владика шумадијски Јован позвао је присутне да дружење наставе за трпезом љубави на којој се присутним архијерејима, министру вера, академицима, свештенству, монаштву и верном народу захвалио што су допринели да прослава буде величанствена и пожелео им од Бога сваки благослов и сваки напредак.

Калинић Након домаћина, присутнима се обратио министар вера Богољуб Шијаковић преневши поздраве Председника Србије Бориса Тадића који је био спречен да дође на прославу. Министар Шијаковић је истакао да је ова прослава потврда огромне важности коју Црква Православна има у нашем народу, у његовој историји, култури и просвети.

У име САНУ скупу се обратила академик Јованка Калић. Захваљујући се свим присутним што воле ову велику светињу, госпођа Калић је подсетила да манастир Каленић нема само велики духовни значај већ да је он и у уметничком смислу познат и признат у светским размерама.

Касно поподне, у сали новог конака почео је дводневни научни скуп „Манастир Каленић: у сусрет шестој стогодишњици", коју је поздравном беседом отворио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, а затим су своје излагање представили академик Јованка Калић на тему „Деспот Стефан и Каленић" и викарни Епископ јегарски Порфирије (Перић) на тему „Монаштво и брак - различити путеви, исти циљ". Овим излагањима се окончао први дан научног скупа који је организован у сарадњи Одељења историјских наука САНУ и Епархије шумадијске.

Извор: Епархија шумадијска