Свечаности поводом 1020 година од крштеља Русије

Кремљ 28. јуна 2008. године, после молебана у Успењском сабору Московског Кремља, у Државном кремљевском дворцу почела је свечана церемонија посвећена 1020-ој години Крштења Русије.

На отварању свечане церемоније посвећене 1020-ој години крштења Русије присуствовали су учесници Архијерејског сабора РПЦ, чија пленарна седница је завршена уочи свечаности. Церемонији су присуствовали политички и друштвени делатници, представници хришћанских конфесија и других вероисповести, свештенство града Москве и парохијани московских храмова.

На свечаној церемонији са поздравним словом је наступио премијер РФ Владимир Путин, рекавши да "држава и убудуће намерава да подржава иницијативе Цркве усмерене на укрепљење грађанске и међуверске сагласности, њену социјалну, културно-просветитељску, добротворну мисију".

Његова Светост Патријарх Алексије у свом слову је нагласио важност очувања црквеног јединства, које су градила поколења "наших предака". "Заувек памтимо да смо заједно необориви - нагласио је Његова Светост. - Заједница, узајамна помоћ и братска подржка донеће нам достојну будућност".

По завршетку свечаног чина одржан је празнични концет, на којем су учествовали водеће вокалне и инструменталне групе из Русије, Украјине и Белорусије. За учеснике Архијерејског сабора у Државном кремљевском дворцу уприличен је пријем поводом 1020 година крштења Русије.

Православие.Ру - С руског: Марија Живковић

Извор: Митрополија црногорско-приморска