50 година Епархије диселдорфске и немачке

Епархија диселдорфска и немачка организује поводом 50 година постојања тродневне свечаности од 28. до 30. јуна 2019. године у Хановеру.

На Видовдан, у петак 28. јуна у 18:00 часова, биће одржана свечана академија након чега ће за све госте уследити свечани пријем. На самом почетку академије поздравно слово, и то по први пут на немачком језику, упутиће Преосвећени Епископ Диселдорфа и Немачке Господин др Григорије Дурић.

Присутнима ће се обратити и Високопреосвећени Митрополит Немачке Господин Августин из Цариградске Патријаршије, Преузвишени Покрајински Бискуп Хановера Господин Ралф Мајстер из Евангелистичко-лутеранске цркве, Преузвишени Бискуп Магдебурга Господин др Герхард Фајге, председавајући Екуменске комисије Немачке Бискупске Конференције и Преузвишени викарни Бискуп Хилдесхајма Господин др Николаус Швертфегер.

Након поздравних говора Епископа и Бискупа, и кратког музичког интермеца уследиће излагања.

– Епископ Григорије говориће на тему „Теолошке перспективе Српске Православне Цркве у Немачкој“.

– Бискуп Герхард Фајге говориће на тему „Православље и Католичка Црква у Немачкој у дијалогу“.

У дискусији, коју ће модерирати проф. др Томас Бремер са Католичког теолошког факултета Универзитета у Минстеру, учествују пастор Евангелистичке цркве у Немачкој господин Волдемар Флаке, Бискуп Герхард Фајге и протојереј-ставрофор Слободан Милуновић.

Дан касније, у суботу 29. јуна, Епархија диселдорфска и немачка организује симпосион „Српска православна црква у Немачкој у прошлости, садашњости и будућности“. Симпосион ће се одржати у Црквеном центру Светога Саве у Хановеру између 09:15 и 19:30 часова.

Научни савет симпосиона чине проф. др Данијел Бенга са Православног богословског факултета у Минхену, проф. др Томас Бремер са Католичког теолошког факултета Универзитета у Минстеру и проф. др Мартин Тамке са Евангелистичког теолошког факултета Универзитета у Гетингену.

У недељу 30. јуна у 10:00 часова Епископ Григорије служиће Свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Хановеру.

Извор: Епархија диселдорфско-немачка