Свечана академија поводом Дана присаједињења

Свечана академија поводом обележавања Дана присаједињења Војводине Краљевини Србији одржана је 25. новембра 2016. године у Српском народном позоришту у Новом Саду. Академији су поред председника Републике Србије г. Томислава Николића, председника Покрајинске владе г. Игора Мировића и градоначелника Новог Сада г. Милоша Вучевића присуствовали и Преосвећена Њихова Преосвештенства господа Eпископи бачки Иринеј, банатски Никанор и сремски Василије.

Пре 98 година Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, одржана у новосадском хотелу Гранд, једногласно је донела одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Обраћајући се присутнима председник републике Србије г. Томислав Николић рекао је да је та Велика народна скупштина била заиста велика и по броју делегата и по начину њиховог избора, националној заступљености, али и по одлукама које је донела. -Те одлуке су произашле из слободарског бића, из свести да се једино у заједништву и суживоту различитости, у љубави и толеранцији остварује напредак. Изречене пре 98 година те одлуке постале су и остале трајна вредност на којој се гради пословично успешан суживот различитих нација и култура у Војводини, рекао је Николић.

Он је нагласио да су северна и јужна српска покрајина нераскидиво биће јединствене државе Србије, а да је АП Војводина не само примером заједничког суживота, већ и активношћу у међународним организацијама које окупљају европске регије, снажан покретач напретка целе земље. -Различите културе су наше богатство, наша предност, а заједништво врлина које су свесни сви који би хтели да нас деле. Залудан је то посао унапред осуђен на неуспех, јер се на овим просторима вековима живи у заједништву и слози, јер је свакодневни живот у својој снази превазишао и саме законе који су са највишим загарантованим правима мањина у односу на европске стандарде, истакао је председник Србије. По његовим речима, 25. новембар у историји Србије је изузетно битан и како је рекао, идентитетски одређујући датум, не мање важан од 15. фебруара, 11. новембра и 9. маја, а одлука Велике народне Скупштине заузима важно место у свеукупној повести наше земље.

Председник Покрајинске владе г. Игор Мировић је рекао да је мало дана у које могу да стану векови, а један од таквих је 25. новембар 1918. године, јер су се у том дану спојили и постали стварност вековни снови целог нашег народа и свих наших великана северно од Саве и Дунава. -Овај датум јесте најзначајнији у историји Војводине и један од најважнијих дана у српској историји уопште. Он је круна вековне непоколебљиве борбе и жртвовања наших славних предака и ми, обележавајући га, морамо сами себи да поставимо питања која би нам и они поставили, истакао је Мировић. -Војводина данас, уједињена у различитости корача напред. Пред нама су идеали оних које вечерас помињемо и идеали којима би се и Светозар Милетић и Јаша Томић поносили, закључио је Мировић.

Градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић је истакао да је поносан што смо данас заједно у Новом Саду јер је то заједништво, како је нагласио - најјача порука сваког 25. новембра – дана када су наши преци слогом победили у вишевековној борби за национална и политичка права Срба. Он је казао да је сигуран да је Велика народна скупштина те давне године донела добро свима у Војводини, упркос разликама које, како је рекао, толико негујемо и чувамо, а које нас и чине овако посебним. -И данас смо окупљени око племенитих циљева – да чувамо ову државу, да чувамо наш народ, да негујући историју и истину стварамо услове да наша деца сутра имају квалитетнији живот у једној нормалној, пристојној и уређеној Србији, у Србији која свима пружа једнаке шансе, истакао је Вучевић. Он је на крају поручио да је Нови Сад, данас град који не пропушта шансе да буде још бољи, да освоји дуплу круну и титулу Европске престонице културе и титулу Омладинске престонице Европе и да увек буде понос свих нас.

Свечаној академији присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања г. Александар Вулин, председник Скупштине АП Војводине г. Иштван Пастор, амбасадори Русије, Белорусије, Словачке, Швајцарске и Малезије у Београду и представници бројних других амбасада.

Извор: Епархија бачка, Тајнуг