Свечана прослава храмовне и градске славе у Зајечару

Свечана прослава храмовне и градске славе у Зајечару
Свечана прослава храмовне и градске славе у Зајечару
Свечана прослава храмовне и градске славе у Зајечару
Свечана прослава храмовне и градске славе у Зајечару

Торжественим архијерејским литургијским сабрањем прослављена је храмовна слава Саборног храма Рођења Пресвете Богородице и слава града Зајечара.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки Г. Иларион уз саслужење свештенослужитеља Епархије тимочке, протојереја-ставрофора Јована Илића из Епархије нишке и војних свештеника јереја Ђорђа Димића и Ивана Ганића.

Литургији су присуствовали градоначелник Зајечара г. Бошко Ничић са сарадницима, председник општине Мајданпек г. Драган Поповић, начелник зајечарског управног округа г. Владан Пауновић, представници Војске Србије, Полиције, Ватрогасне бригаде, градских институција.

Мноштво верног народа окупљено на светом литургијском сабрању прославило је празник Пресвете Богомајке, која се сматра заштитницом града Зајечара. Домаћин црквене славе био је г. Милан Станковић, помоћник градоначелника Зајечара.

Владика Иларион је у надахнутој празничној беседи поздравио представнике града Зајечара и Мајданпека, часно свештенство и монаштво епархије, војне свештенике и све сабране, честитајући свима храмовну и градску славу.

-У јединству у Господу, заједничком молитвом изграђујмо себе у Цркви Божјој, живимо и напредујмо у духовном и душевном, а потом и телесном здрављу, јачајмо у вери доласком у свете храмове, јер се само тако можемо одржати и опстати као народ Божји, народ светосавски, рекао је Владика и подсетио на чудесно рођење Пресвете Богородице од тада бездетних родитеља светих Јоакима и Ане, чије је молитве Бог услишио, показавши да Он увек чује молитве чистог срца и оних који му се са вером обраћају.

-Пресвета Богомајка је омогућила да се нама људима јави Благовест о рођењу Господа Исуса Христа, и Она је била то прво-прото Јеванђеље објављено роду људском. Она нас својим животом учи многим врлинама, молитви, послушности, стрпљењу и неизмерној љубави према Господу, а то највише недостаје у данашње време, јер нашем народу недостаје управо те духовне хране. Нека би наше молитве биле уједињене у данашњем сабрању, да бисмо били пример, светионик осталима и тако као војска Христова издржимо сва искушења овога света, рекао је Владика и наставио:

-Проблем недостатка подмлатка, недостатка деце у нашем граду и нашој земљи је произашао управо из тога што се наш народ удаљио од цркава које су полупразне, од молитве и испуњавања Божјих заповести, а притом се много брине и говори о све мањем наталитету. Зато се данас молитвено обраћамо Господу и Његовој Светој Мајци за просвећење нашег народа да би нам Господ услишио молитве заступништвом Пресвете Богородице, да нас Она чува, води и руководи и упућује у ономе што је добро и корисно.

Свечана славска литија са Епископом и Градоначелником на челу прошла је улицама града.

Извор: Епархија тимочка