Свечани банкет у Вашингтону

Свечани банкет у Вашингтону
Свечани банкет у Вашингтону
Свечани банкет у Вашингтону
Свечани банкет у Вашингтону

У суботу, 28. јула 2018. године, у чувеном вашингтонском Националном новинарском клубу (National Press Club), приређен је свечани банкет поводом прославе стогодишњице од како се српска застава вијорила над Белом Кућом.
 
Високи гости на овој изузетној вечери били су: Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј, гђа Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске, г. Игор Црнадак, министар Војске Босне и Херцеговине, г. Ђерђ Матковић, амбасадор Републике Србије у САД, г. Боб Мекјуан, бивши конгресмен из Охаја, г. Бранко Терзић, председник Одбора за организацију стогодишњице, бивши савезни функционер владе САД и директор великих компанија, и протојереј-ставрофор Јосиф Рахал, свештеник цркве Светог Ђорђа Антиохијске Архиепископије у Вашингтону, као представник Митрополита Архиепископије антиохијске у Северној Америци, Његовог Високопреосвештенства г. Јосифа.
 
Свечани програм водили су Зоран Буцало и Татјана Рајић. По уласку високих званица, Певачко друштво Лира под вођством диригентице протинице Јелене Вранић, појало је најпре Молитву Господњу - Оче наш, а затим су интониране државне химне САД, Републике Србије и Републике Српске. Госте је на почетку вечере поздравио г. Бранко Терзић, најављујући одмах обраћање гђе Жељке Цвијановић и г. Игора Црнадака.
 
Министар војни Босне и Херцеговине, као и премијер Републике Српске, упутили су гостима веома охрабрујуће речи на крају ове несвакидашње прославе. Протеклих пет дана, колико је у Вашингтону трајала прослава, учинили су да српски народ, српска историја и будуће потребе буду далеко видљивији у престоници најмоћније државе света, него што је то случај у обичним околностима. Поновљене су још једном речи које су изречене много пута у току трајања прославе, да је српски народ са обе стране Дрине - народ племените историје, савезник САД у два светска рата и партнер у будућности. Жеља свих је да се дани славних дипломатских односа два народа од пре сто година - понове.
 
Током вечере, у музичком делу програма наступали су: Гудачки квартет Школе за музичке таленте из Ћуприје, пијанисткиња Ања Радиновић, Певачко друштво Лира, као и познати српски телевизијски глумац и редитељ Радош Бајић, рецитујући песму Осветница.
 
После вечере, гостима се обратио г. Ђерђ Матковић, који се, између осталог, захвалио г. Тајлеру Спарксу из Вашингтона, дугогодишњи официр за везу испред Министарства спољних послова САД, за његове велике заслуге и искрено поштовање према Србима и Србији.
 
Главни говорник свечаног банкета био је г. Боб Мекјуан, бивши конгресмен из Охаја. У овој јединственој прилици г. Мекјуан је емотивно и смело говорио из хришћанске перспективе, веома често цитирајући Светог владику Николаја, о Србима као верним савезницима САД и њиховим несебичним жртвама у току Првог и Другог светског рата.
 
Затварајући свечани програм, у веома надахнутом и упечатљивом обраћању, владика Иринеј такође цитирајући беседу Старо и ново благо Светог владике Николаја, истакао његове мисли о томе како сваки мудри домаћин износи једнако из своје ризнице старо и ново благо. Надовезајући се на то, Владика је завршио свој говор мишљу да „ми који прослављамо овај историјски догађај, и сами улазимо у историју и постајемо део историје“, нагласивши тиме надвременски карактер овог јубилеја.
 
Певачко друштво Лира, заједно са свима присутнима запевало је песму Тамо далеко - својеврсну и вечну химну српских ратника, њихових потомака и читавог српског народа који се сећа и поштује своје славне претке и историју.
 
На самом крају програма, гђа Светлана Рогић, најавила је путујућу изложбу под именом Тамо далеко, која приказује моменте из Великог рата и која ће уз Божју помоћ, у току ове и следеће године, обићи све веће градове и парохије на Источној обали.

Извор: Епархија источноамеричка