Припреме за свечаности устоличења eпископа Сeргија

Припреме за свечаности устоличења eпископа Сeргија
Припреме за свечаности устоличења eпископа Сeргија
Припреме за свечаности устоличења eпископа Сeргија
Припреме за свечаности устоличења eпископа Сeргија

Духовна обнова Бихаћко-петровачке епархије

Преосвећена господа Епископи милешевски Атанасије, администратор Епархије бихаћко-петровачке, и франкфуртски и све Немачке и изабрани бихаћко-петровачки Сергије присуствовали су 9. септембра 2017. године вечерњем богослужењу у Саборној цркви у Босанском Петровцу.

Саветник директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама г. Марко Николић такође је присуствовао богослужењу заједно са верним народом и гостима који су пристигли да прославе устоличење новог Владике бихаћко-петровачког заказано за недељу, 10. септембар 2017. године, на Литургији која почиње у 9,30 часова.

Из историје Епархије бихаћко-петровачке

Замисао о стварању Бихаћке епархије у Сабору Српске Цркве постојала је још 1921. године, али је тек 1925. године изабран први епископ Бихаћке епархије - др Венијамин Таушановић, који је овом епархијом управљао четири године. После његовог премештаја 1929. године за Епископа злетовско-струмичког, епархијом су администрирали епископи: бањалучки, далматински и зворничко-тузлански до 1934. године, када је ова епархија укинута. У току Другог светског рата подручје Бихаћке епархије тешко је пострадало од усташа.

Проучавајући предратно, ратно и послератно стање на подручју Босанске Крајине, епископи далматински Николај (Мрђа) и бањалучки Јефрем (Милутиновић) образлoжили су свој предлог Светом Aрхијерејском Сабору за обновљење Епархије бихаћке. Размотривши предлог поменутих архијереја, Сабор је основао нову епархију са називом Бихаћко-петровачка, а за њено седиште је одређен Босански Петровац. Тако је Бихаћко-петровачка епархија основана одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве на његовом редовном заседању у манастиру Пећкој патријаршији 19/6. маја 1990. године.

Ова епархија је одређена и као наследница Бихаћке епархије која је основана 1925. године са седиштем у Бихаћу. У састав новоосноване епархије ушли су делови епархија Бањалучке и Далматинске.

У току рата 1992-1995. године подручје Бихаћко-петровачке епархије тешко је страдало. Уништени су многи храмови, а многобројно становништво је услед ратних дејстава избегло или протерано са својих домаћинстава, укључујући и епископа Хризостома (Јевића) и свештенство које се налазило у кризним подручјима.
По повратку епископа Хризостома, који је био Владика бихаћко-петровачки од 1991-2013. године, у село Подрашница, општина Мркоњић Град, 1996. године, почела је обнова ове епархије. Од 2013. до 2017. године надлежни епархијски епископ био је Преосвећени г. Атанасије (Ракита), који је у међувремену преузео Милешевску епархију.

Информативна служба СПЦ