Свечано прослављена слава у Њукастелу

Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеланске Господин Иринеј, служио је, 14. јула 2013. године, свету Литургију у цркви светог Наума Охридског у Њукастелу. Епископу су саслуживали високопреподобни архиђакон Силуан (Мракић) и пречасни ђакон Петар Мракић.

На светој Литургији Епископ се обратио присутнима са надахнутом беседом, тумачећи истине јеванђељске, са освртом на светолике моменте из живота светог Наума Охридског, и светих Бесребреника Козме и Дамјана.

У својој беседи, говорећи о унутарњем 'оку' из јеванђелске приче, Епископ је нагласио да је битно превазићи одвојеност која може да постоји међу умом и срцем, и то, следујући Отачком опиту Цркве које налази реализацију савршене равнотеже/синтезе међу умом и срцем, благодатним смештањем ума у срце. Оваквим путем човек долази до истинског виђења Божијих тајни, и Божијег пута на земљи.

Нови Архијерејски трон, који је освећен при крају свете Литургије, је поклон даровитог резбара и парохијана Саве Јанковића.

После свечане литије око храма, као и резањем славског колача, радост празнична се наставила и у црквеној сали, где је приређен славски ручак, као и програм са говорима и фолклором.

Поред овога, ниво посебности дана увеличан је песмом ђакона Петра Мракића, који је по благослову Епископа отпевао неколико изворних песама, које су видно дотакле срца присутних.

Свечаности је присуствовао и свештник Руске Православне Цркве, високопречасни протојереј Ђејмс.

Дан се завршио у правој празничној атмосфери и расположењу, а све у славу Божију.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Фото Радивој Мачковић

Свечано прослављена слава у Њукастелу
Свечано прослављена слава у Њукастелу
Свечано прослављена слава у Њукастелу
Свечано прослављена слава у Њукастелу