Свечаном литургијом обележена десетогодишњица хиротоније Митрополита Илариона

Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Г. Иларион, шеф Одељења за међуцрквене односе Московске Патријаршије, обележио је 14. јануара 2012. година на празник Обрезања Господњег и дана молитвеног сећања на Св. Василија Великог,  десетогодишњицу своје хиротоније началствујући свечаном Светом Архијерејском Литургијом у цркви Богородице у Москви. Митрополиту су саслуживали гости из помесних Православних Цркава у које спадају Грузијска Патријаршија, Грчка Православна Црква, Пољска Православна Црква, Православна Црква Чешких земаља и Словачке, као и настојатељи Подворја: Јерусалимске Православне Цркве, Бугарске Православне Цркве, Православне Цркве Чешких земаља и Словачке, и Грузијске.

После Литургије прочитане су честитке Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила, Патријарха грузијског и Католикоса Г. Илије II и Митрополита чешких земаља и Словачке г. Христофера.

Игумана Илариона (Алфејев) изабрао је Свети Синод Руске Православне Цркве 7. децембра 2001. године  за викарног Епископа Керча. На Божић, 7. јануара 2002. године. Игуман Иларион постао архимандрит у Саборној цркви  Успења Пресвете Богородице у Смоленску. Хиротонисан је 14. јануара 2002. године у Цркви Христа Спаситеља у Москви. Патријарх московски и целе Русије Алексеј II га је хиротонисао и њему је саслуживало десет епископа, међу којима је био и Митрополит Кирил. Он је изабран 17. јула 2002. за Епископа подолског, викара Московске епархије, и шефа подворја Руске Православне Цркве при Европским међународним организацијама. Постао је Епископ бечки и аустријски, иако је и даље био настојатељ Подворја у Бриселу.

Епископ Иларион је изабран 31. марта 2009. за шефа Одељења за међуцрквене односе Московске Патријаршије и стални члан Светог Синода са титулом Епископ волоколамски, викар Патријарха московског и целе Русије. 

Извор: Московска Патријаршија