Свечаност у част коптског Патријарха у Аустрији

Црквама на Блиском истоку је неопходно веће јединство.

„Цркве на Блиском истоку имају само онда шансу да опстану уколико убудуће више раде на јединству.“ То се углавном чуло на свечаности приређеној у понедељак увече у бечком Надбискупском двору у част коптског Папе-Патријарха Тавадроса II (Теодор). Кардинал Кристоф Шенборн је позвао на молитву и залагање за прогоњене хришћане. Патријарх Тавадрос је на овој свечаности је примио титулу почасног протектора екуменске фондације Про Оријенте. Председник ове установе Јохан Марте и потпредседник проф. Дитмар Винклер истакли су за време уручивања почасног одликовања плодне односе између Про Оријенте и Коптске Цркве почев од шездесетих година прошлога века, плод чега је потписивање тзв. „Бечке христолошке формуле“. Овој формули и успешним разговорима допринео је тадашњи коптски патријарх Шенуда III.

У оквиру ове свечаности обележено је 10-годишње постојање  „Закона о оријентално-православним Црквама“. Овим законом је Коптска Црква призната за државну у априлу 2003. године. Од тада она ужива положај тела са јавним правом. Тиме је она изједначена са другим оријентално-православним Црквама у Аустрији, наиме, са Јерменско-апостолском и Сиријском Православном Црквом.

Према подацима сиријско-православног хор-епископа Емануила Ајдина, председавајућег  Комисије оријентално-православних Цркава, у Аустрији живи 6.000 сиријских православних верника, 10.000 Копта и 6.000 хришћана Јермена. Чланови ове Комисије су Етиопска Православна и Сиро-маланкарска Црква.

Овом свечаном чину присуствовао је, између осталих, православни Митрополит Арсеније (Цариградска Патријаршија), као и египатски амбасадор у Аустрији и муслимански великодостојници.

Извор: Катпрес