Сведочанство о српском страдању у Јасеновцу

Дана 12. фебруара 2019. године у Градској изложбеној сали града Орска (Јужни Урал) биће отворена изложба посвећена мученицима логора смрти Јасеновац. Отварање изложбе су благословили Eпископ орски и гајски Иринеј и Eпископ пакрачко-славонски Јован.

У најави за изложбу се каже: -Мрежа концентрационих логора Јасеновац, која је постојала на територији марионетске Независне Државе Хрватске за време Другог светског рата једно је од најстрашнијих места страдања братског српског народа. За непуних пет година постојања (1941–1945) хрватски фашисти-усташе у њему су усмртили преко 700 хиљада Срба, Јевреја и Рома. Српска Православна Црква их је прославила у лику светих и сећање на њих обележава се у септембру и априлу, у посебним данима сећања на мучеништва српског народа. У самом Јасеновцу обновљен је манастир Светога Јована Претече, који припада Славонској епархији.

Треба цитирати речи Светог Николаја Велимировића о Јасеновцу, каже надлежни Епископ пакрачко-славонски Јован: -Он нам је оставио три завјета: немојте се светити, то јест, не одговарајте злом на зло, славите своје мученике и сведочите о њима свету.

На изложби ће бити приказане репродукције слика монахиње јасеновачког манастира Светога Јована Претече Марије (Антић), као и фотографије Алексеја Пичугина, које описују савремени живот Јасеновца. Међу изложбеним експонатима биће и репродукције сачуваних фотографија логора.

Извор: Митрополија црногорско-приморска