Свејерменски патријарх позвао међународну заједницу да се умеша

Karekin II Says Etchmiadzin May File Lawsuits for Return of Churches |  Asbarez.comЈерменски апостолски католикос патријарх Карекин II упутио је апел међународној заједници да прекине непријатељства између Азербејџана и Јерменије. У апелу који су објавили јерменски медији, он је посебно позвао ОЕБС-ову „Минску групу“ да „предузме одлучније мере за спречавање геноцида у који је Турска директно умешана“.

Азербејџанске војне операције у региону су "игнорисале" споразум о прекиду ватре и потврдиле неуспех до сада спроведених преговора, изјавио је Католикос патријарх. Суочени са овим сценаријем, међународна заједница би Азербејџан и савезничку Турску морала приморати да окончају рат и преговарају о коначном решењу, рекао је Његова Светост Карекин.

У свом апелу Католикос патријарх је подсетио, између осталог, на бомбардовања цивилног становништва и оштећења катедрале Христа Спаситеља у Шуши ракетном ватром. Изјава Предстојатеља Јерменске Апостолске Цркве дословно је гласила: "Рат није одлука нашег народа. Били смо принуђени да се бранимо како бисмо спасили своје животе, слободу и достојанство пред насиљем и бруталношћу". Истовремено, Свјатјејши Карекин је позвао Јермене широм света да „наставе напоре за постизање међународног признања раније непризнате Републике Арцах“.

Извор: Катпрес ( са немачког Информативна служба СПЦ)