Свејерменски Патријарх упутио васкршњу посланицу

Поводом Васкрса, који Јермени прослављају такође према западној пасхалији, Његова Светост Свејерменски Патријарх Карекин II упутио је посланицу „својим вољеним вернима у Јерменији, Ардсаку и у расејању“ у којој, између осталог, истиче:

„Данас, пред тајинством Господњег чудесног Васкрсења, природно је да настане питање: до које мере  живимо живот којим нас је Христос обновио, до које мере се држимо Спаситељних речи и заповеди? Које вредности негујемо у нашим животима? Јеванђеља о васкрсењу или заблудних учења и залудних идеологија? Да ли се држимо воље Господње или грешимо о живот идући погубним стазама? Да ли сакупљамо себи блага на небу или грамзиво стичемо овоземаљске добити? Да ли духовна слобода или необуздани живот? ...

Упркос невиђеном напретку у науци и просвети, сведоци смо данас разарања традиционалних вредности, човековог моралног пропадања и нарушене духовности. Дошло је до тога и да се чланови породице отуђују једни од других ... Друштво постаје све више поларизовано. И док је живот олакшан напретком технологије, оно је том технологијом унапредило и средства за вођење рата и за провођење тероризма које непрестано дрма овај свет и постаје заједничка опасност човечанству.

У наставку Његова Светост Карекин подсећа своје вернике да ће се ове године обележити 25-годишњица независности Јерменије и да тим поводом треба радити на јачању отаџбине, изградњи друштвеног живота, као и на превлађивању изазова вером и светлошћу Христовог Васкрсења.

„...У радости и светлости Васкрсења Христовог поздрављамо и првојерархе Апостолске Јерменске Цркве: Његову Светост Арама I, Католикоса Велике куће Киликије; Јерменског Патријарха јерусалимског, Архиепископа Нурана, Маногијана; Јерменског Патријарха цариградског, Архиепископа Месропа Мутафијана и све благочестиво свештенство наше Цркве. Упућујемо наше поздраве љубави Христове поглаварима сестринских Цркава, молећи се Господу да се Његова изобилна благодат излије на њихова Богом чувана стада...“

Извор: ОСР (превод: Информативна служба СПЦ)